L'Ajuntament de Mollet limita a 30 km/h la velocitat a tots els carrers de la ciutat

Aquesta és una de les mesures que s'ha pres després de la declaració d'emergència climàtica de principis d'any

Societat

L'Ajuntament de Mollet limita a 30 km/h la velocitat a tots els carrers de la ciutat
L'Ajuntament de Mollet limita a 30 km/h la velocitat a tots els carrers de la ciutat

Des d'aquesta setmana, els vehicles que circulin per qualsevol carrer de Mollet –incloses les rondes– no podran superar els 30 km/h. Així ho indica el decret signat aquest mateix dilluns per l'alcalde, Josep Monràs, que se circumscriu al paquet de mesures que ha presentat el govern local per lluitar contra el canvi climàtic.

Aquest dilluns el govern municipal ha presentat les cinc primeres mesures concretes després que l'1 de gener es declarés al municipi l'emergència climàtica. La més immediata és la reducció a 30 km/h de la velocitat a totes les vies de la ciutat que siguin de competència municipal. En aquest sentit, s'indicarà a totes les entrades a la ciutat amb senyalització específica i es canviaran els senyals de màxim 50 km/h –velocitat màxima fins ara permesa al nucli urbà– pels de 30 km/h. 

Tot i el canvi de velocitat màxima permesa, la intenció del govern local és que la Policia Municipal no imposi sancions de moment. "L'objectiu és reduir la contaminació no imposar multes, per això els agents tenen instruccions per fer una tasca d'educació i sensibilització", ha especificat l'alcalde, Josep Monràs, qui no ha indicat un termini per començar a multar. "Anirà en funció de la resposta dels ciutadans", ha assegurat.

De fet, a la ciutat ja existeixen algunes zones 30 km/h, bàsicament a les àrees properes a centres escolars. Ara, però, la limitació s'estendrà a totes les vies de la ciutat. "Ens avancem al que serà d'obligat compliment per a ciutats de més de 50.000 habitants, tal i com avançava la ministra de Transició Energètica en el passat Consell de Ministres en relació a les zones de baixes emisions", ha dit Monràs.

Nous vehicles de la Policia Municipal

Les altres dues mesures presentades en l'àmbit de la mobilitat han estat, d'una banda, la presentació de dues motocicletes de la Policia Municipal totalment elèctriques ja en funcionament i de dos turismes híbrids. "Per aquest any la intenció és incorporar dues motocicletes elèctriques més i una furgoneta també elèctrica", ha explicat Monràs.

A més, pel que fa al servei de bus urbà, la previsió és incorporar un nou bus sostenible aquest any. En aquest sentit, aquests dies s'estan provant un autobús híbrid i un elèctric, un dels quals s'afegirà al servei.

Ordenança solar i servei d'aigua

Una altra de les mesures presentades és la creació que es preveu per a aquest dilluns al ple de la  Comissió d’estudi per a l’ordenança solar amb què s’establirà una regulació municipal que incentivi la implantació de les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica. L'objectiu és millorar i simplificar les bonificacions fiscals actuals sense que sigui necessari, per exemple, assolir el 30% del consum per tenir dreta la bonificació de l’IBI.

D'altra banda, Monràs recordava les inversions que es preveuen en la pròrroga del contracte de l’aigua per cinc anys amb l'empresa Sorea. En aquest sentit, l'alcalde anunciava una inversió d'uns 500.000 euros per avançar en el reaprofitament d’aigües freàtiques per al reg de parcs i jardins.

Aquestes són les cinc primeres mesures que es presenten després de la declaració d'emergència climàtica al municipi. En aquella declaració –signada per tots els grups municipals que formen el consistori– també es prenia com a compromís la creació d'una mesa per l'emergència climàtica, un òrgan consultiu, format pels diferents grups municipals i que vol comptar amb la participació del teixit associatiu. En aquest sentit, l'alcalde assegurava que "s'està avançant en la creació de la taula però presentem accions perquè no ens volem quedar només en declaracions", ha conclòs.

 

 

 

Edicions locals