La residència Santa Rosa rep la certificació d'espai lliure de contencions en el seu 25è aniversari

L'equipament per a gent gran, inaugurat el 1995, és l'únic de titularitat pública a la ciutat

Societat

La residència Santa Rosa rep la certificació d'espai lliure de contencions en el seu 25è aniversari
La residència Santa Rosa rep la certificació d'espai lliure de contencions en el seu 25è aniversari

Mollet del Vallès

El 14 de gener de 1995, l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, inaugurava la residència de gent gran de Santa Rosa, l'única pública existent a hores d'ara a la ciutat. Aquest dimarts, professionals, membres de la Fundació Sanitària Mollet, que gestiona el servei, i persones i entitats vinculades a la residència han celebrat el 25è aniversari.

"En aquests 25 anys ha canviat tant el perfil de les persones grans que viuen en centres residencials com el model d'atenció", reconeixia dimarts Elisabet Piñas, directora de la residència, en l'acte de celebració de l'aniversari. "Hem iniciat un camí que va transformant la manera de tractar l'usuari perquè la persona atesa, en la mesura de les seves capacitats, pugui cuidar-se a si mateixa, fomentant així l'autonomia", deia Piñas.

Atenció centrada en la persona

Així doncs, la residència treballa amb un model centrat en la persona usuària, en què "les seves necessitats, la seva dignitat, el seu benestar i els seus drets i preferències marquen qualsevol pla de treball amb ells. La persona passa de ser un subjecte passiu a decidir, per exemple quines intervencions vol rebre", assegurava Piña.  
En aquest sentit, aquest aniversari coincideix amb el compromís de la residència amb la Norma Libera impulsada per la fundació Cuidados Dignos, que té com a objectiu eliminar les contencions per tal de recuperar la funcionalitat de la persona. "No podem fer atenció centrada en la persona amb contencions, conscients dels efectes que provoquen a nivell físic però també a nivell psicològic i emocional", reconeixia Piñas. El 2018, tant la residència Santa Rosa, com la Pedra Serrada de Parets, també gestionada per la FSM, van iniciar el camí per fer d'aquestes residències espais lliures de contencions i ara, el centre molletà ha rebut la certificació que l'acredita.   

Resposta a la vulnerabilitat

En el discurs d'aniversari, el director general de la FSM, Jaume Duran, agraïa els professionals, entitats i administacions que van fer possible el naixement de la residència i reconeixia la tasca de les persones que hi treballen. "La finalitat de la fundació és fer dels seus centres llars per a les persones vulnerables, sigui per malaltia o problemes socials. Els professionals que hi han treballat han fet possible un servei que ha proporcionat una llar i ha deixat una petjada d'amor", concloïa Duran.

Edicions locals