El futur de Catalunya i un present gens convincent, en l'acte institucional de la Diada

A la plaça de la Sardana es va parlar dels refugiats, les fosses comunes i les relacions entre Catalunya i l'Estat Espanyol

Política

El futur de Catalunya i un present gens convincent, en l'acte institucional de la Diada
El futur de Catalunya i un present gens convincent, en l'acte institucional de la Diada | Aj. Martorelles

Com és ben habitual, Martorelles va celebrar la Diada de Catalunya immersa en la festa major. L'acte institucional de la Diada va tenir lloc dimecres al matí a la plaça de la Sardana amb les ofrenes florals i els parlaments dels representants polítics.

Marc Candela, com a alcalde del municipi, va ser una de les persones que va compartir el seu discurs en una plaça "tan esplendorosa de verd esperança". I va parlar de molts temes ben diferents, com els refugiats que cerquen, precisament això, esperança, en aquest cantó del Mediterrani: "Hi ha d’haver una altra manera de viure on no se’ns ofeguin persones al nostre mar". O de les fosses comunes de l'Estat: "Volem recuperar les restes de tots els familiars, volem saber on és Federico García Lorca".

També va colpejar contra el PSOE, perquè "manté una connivència amb la dreta espanyola més reaccionària des del 1978". I va apuntar que vol deixar "als nostres fills i filles les eines d’un estat democràtic i just que es dediqui a les coses importants de la vida, la pobresa, el clima i la justícia social".

La veu dels partits

D'altra banda, per part d'ERC la regidora Anna Nogueres en va ser la portaveu, que va lamentar "l’anormalitat democràtica de tenir els nostres amics i companys de partit i lluita a la presó i a l’exili".

També va reafirmar "que el nostre anhel d’emancipació nacional no va en contra de ningú" i va insistir que "ens sentim germans de la resta de pobles de l’Estat Espanyol". I va cloure recordant l'1 d'Octubre del 2017: "Els d’Esquerra Republicana serem sempre al costat de la democràcia. Vam votar, vam desobeir i sí, ho tornarem a fer!".

Pel que fa al principal partit de l'oposició, PSC-MAPM, Octavi Mill va dirigir-se als veïns citant Miquel Iceta: "Busquem una solució acordada per aprofundir en l’autogovern de Catalunya, una solució política en el marc de les lleis, acordada a Catalunya i acordada amb les institucions espanyoles, una solució acordada que el poble de Catalunya pugui ratificar amb el seu vot". Amb un missatge amb el qual també volia reivindicar que "ens hem de posar d'acord per evitar que Catalunya perdi força i identitat".

Quant a Units per Martorelles, la seva regidora, Margarita Casanovas, va llegir el poema Endavant, de Joana Raspall. Però prèviament va assegurar que li provoca molta tristesa "veure unes societats cada vegada més intolerants, on primen per sobre de tot la intolerància, l'egoisme, la cobdícia, el racisme o l'ànsia de poder". I va cloure desitjant que "entre tots els nostres conciutadans omplim Martorelles de civisme, de tolerància i d'amor pel poble i els seus habitants".

Per últim, Mónica Utrilla va fer de portaveu de Martorelles en Comú Podem, i va desitjar "que la meva terra en un futur sigui plena d’oportunitats" i que els seus fills i filles "no hagin de viure amb por de ser culpats per haver d’expressar els seus pensaments i les seves creences, que ningú els tregui la seva llibertat per lluitar per la seva terra". I va acabar: "Volem mostrar tota la nostra solidaritat amb les persones injustament empresonades i n’exigim la seva llibertat".

Edicions locals