Justícia reconvertirà Els Til·lers de Mollet en un centre de menors en règim tancat

El centre ampliarà les places i acollirà totes les noies amb mesures d'internament que hi ha a Catalunya

Societat

Justícia reconvertirà Els Til·lers de #Mollet en un centre de menors en règim tancat
Justícia reconvertirà Els Til·lers de #Mollet en un centre de menors en règim tancat

Mollet del VallèsACN

El Departament de Justícia reconvertirà en règim tancat el centre de menors de Mollet del Vallès. En total, s'hi crearan 25 noves places d'internament, una mesura que vol revertir el tancament parcial que la Generalitat va aplicar al centre l'any 2013, coincidint amb la crisi econòmica.

A finals d'aquest any, Justícia reobrirà un dels antics mòduls del centre molletà que acollirà totes les noies de Catalunya amb mesures d'internament. Això suposarà traslladar a Mollet les disset adolescents que actualment es troben al centre de menors de Can Llupià, a Barcelona –que de retruc, passarà a ser exclusiu per a nois.

El trasllat de les noies, que actualment representen el 7% dels joves internats, permetrà que tot l'equip d'Els Til·lers s'especialitzi en un tractament "amb visió feminista", ha subratllat la directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Gisela Torns. "Per l'apoderament, la conducta sexual sana i responsable i la no submissió a conductes masclistes; es tracta de reconèixer que les noies s'inscriuen en un ordre cultural, social, polític i psíquic propi", hi ha afegit Gisela Torns.

Torns explica que amb aquestes noves places el Departament afronta el creixement "ininterromput" d'ingressos dels darrers anys, majoritàriament de menors no acompanyats que han comès robatoris amb violència. Actualment, el 38% dels interns als set centres de justícia juvenil que hi ha arreu de Catalunya són MENA.

Per crear les 35 noves places d'internament per a adolescents d'entre 14 i 18 anys –25 a Mollet i 10 al centre de menors de Montilivi a Girona, Justícia inverteix 2,9 milions d'euros (MEUR) per posar al dia els centres, pràcticament desocupats en l'actualitat. Es preveu rehabilitar i equipar els mòduls en desús, i també reforçar l'equip de professionals, amb la incorporació de 22 nous educadors i treballadors socials.

Els Til·lers es va inaugurar el 1985 com a centre de règim tancat. Aleshores tenia cinc mòduls i una capacitat de 61 places. Però des de fa sis anys, l'equipament de Mollet només té operativa una unitat terapèutica que acull dotze joves amb problemes de salut mental i addiccions. Amb la reforma tornarà a ser un centre tancat, i, per tant, estarà dotat de mesures de seguretat (personal especialitzat i mesures estàtiques) per acollir joves amb una evolució educativa conflictiva. Aquest règim no permet als joves sortir del centre i és a dins on han de fer totes les seves activitats, tant de tractament com formatives i ocupacionals.

Amb aquest increment de capacitat a Girona i Mollet, els set centres de menors que Justícia gestiona a Catalunya passen de tenir 302 a 337 places (un increment del 12%).
 

Edicions locals