Les incineracions a Catalunya augmenten un 77% en els darrers deu anys

L'Asfuncat va presentar les xifres del 2018 a la Funerària Monserda, on van dir que es preveu que el 2025 s'incinerin el 60% dels difunts

Societat, Economia

Les incineracions augmenten un 77% en els darrers deu anys
Les incineracions augmenten un 77% en els darrers deu anys

Mollet del Vallès

L'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat), que representa el 90% dels serveis funeraris de Catalunya, va presentar dijous les dades de negoci més destacades del 2018. L'acte es va celebrar a les instal·lacions de la Funerària Monserdà de Mollet del Vallès.

Entre les dades més destacades, hi ha l'augment d'un 77% de les incineracions entre el 2008 i el 2018 a tot el país. Les empreses membres d'Asfuncat, entre les quals es troba la funerària molletana, van gestionar 60.122 defuncions durant el 2018: 25.755 van ser incineracions –que implica un creixement del 7,9% respecte l'any anterior– i la resta van ser enterraments i trasllats. Des de l'associació es preveu que "el 2025 s'incinerin sis de cada deu difunts".

L'any passat, els membres d'Asfuncat van facturar un total de 189,6 milions d'euros, un volum de facturació que suposa uns 9,3 milions més que el registrat el 2017 (+5,3%).

Després de la presentació, Marc Santos, gerent de la Funerària Monserdà, va encapçalar una visita per les instal·lacions molletanes, tot seguint el recorregut cronològic que fa una família quan va a contractar el servei: oficines, sala de vetlla, back office (on es preparen els difunts), pàrquing per veure els cotxes fúnebres, oratori i crematori.

Més mediambientals

Dades apart, el president d'Asfuncat, Josep Maria Mons, va asseverar que cada cop estan "més sensibilitzats amb el tema mediambiental". De fet, va apuntar que s'han "autoimposat realitzar les incineracions amb baguls ecològics i les instal·lacions estan cada cop més dotades de sistemes d'eficiència energètica". A més, les empreses associades aposten progressivament pels vehicles elèctrics.

Marc Santos, la setena generació de la Funerària Monserdà

Marc Santos, gerent de la Funerària Monserdà, a Mollet, és la setena generació de l'empresa que justament enguany celebra el seu 175è aniversari. La funerària es va fundar el 1844 i qui se n'encarregava –avantpassat de Santos– era el fuster del poble, qui construïa els fèretres. Santos també ha explicat que aleshores es posaven les flors al voltant dels difunts per una qüestió pràctica: evitar les males olors. Però tot plegat s'ha mantingut com una tradició. A més, també explica que als països mediterranis es fan els enterraments i incineracions molt ràpidament, a diferència dels països del nord d'Europa, on poden trigar fins a una setmana per fer-ho. Els motius, segons Santos, són "climàtics".

Edicions locals