L'estació meteorològica de Les Pruneres tornarà a estar en marxa a partir del juliol

Un nou col·laborador recollirà les dades de l'estació els dies que no hi hagi classes a l'escola

Societat

La directora del centre, Montse Rubió, amb l'estació meteorològica
La directora del centre, Montse Rubió, amb l'estació meteorològica

Durant les darreres setmanes, l'Ajuntament ha fet una crida a la ciutadania a través de les xarxes per trobar algú que es pogués fer càrrec de l'estació meteorològica i el pluviòmetre de l'escola Les Pruneres i evitar així que el MeteoCat la retirés.

La crida ha fructificat, i a partir de l'1 de juliol el nou col·laborador s'encarregarà de l'estació. Ho farà de manera compartida amb l'escola. És a dir, els dies lectius, seran els alumnes qui recolliran les dades i la resta de dies ho farà aquest nou col·laborador.

Prèviament, havia estat Josep Torrents, qui va morir al novembre, qui se'n feia càrrec. "Ell venia cada dia a recollir les dades a les 9 h i explicava als alumnes de 6è què feia i com ho feia", recorda la directora de l'escola, Montse Rubió, qui afegeix que no volien perdre l'estació perquè "és un punt d'informació molt important". De fet, el MeteoCat (Servei Meteorològic de Catalunya) farà al setembre una formació perquè els mestres i els alumnes aprenguin a fer servir l'estació meteorològica.

Informació que se n'extreu

Concretament, l'estació meteorològica forma part de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) i "permet saber la temperatura, la precipitació, l’estat del cel i la visibilitat de Martorelles, entre altres fenòmens meteorològics", segons expliquen des del MetoCat.

L'estació martorellenca, a més, és l'única manual de la XOM que hi ha al Baix Vallès –al Vallès Oriental també n'hi ha a Campins, Mosqueroles i Sant Esteve de Palautordera–. La XOM, a més, també disposa de sis estacions meteorològiques automàtiques: una al Baix Vallès (Parets) i les altres a Vilanova del Vallès, Caldes de Montbui, Tagamanent, Fogars de Montclús (al Puig Sesolles, a 1.688 metres) i una darrera entre la Roca del Vallès i Cardedeu.

Edicions locals