El Baix Vallès disposarà de tres punts de vigilància contra incendis forestals

La Diputació posarà en marxa divendres el Pla d’informació i vigilància contra focs al bosc

Societat

El Baix Vallès disposarà de tres punts de vigilància contra incendis forestals
El Baix Vallès disposarà de tres punts de vigilància contra incendis forestals

El proper divendres,14 de juny, s’inicia el Pla d’informació i vigilància contra els incendis forestals (PVI) que la Diputació de Barcelona posa en marxa amb la col·laboració de 269 ajuntaments i 124 agrupacions de defensa forestal (ADF).

El Pla, que estarà en actiu fins al 30 d'agost, inclou un conjunt d’accions informatives, dissuasives i d’anticipació dirigides als usuaris de les 475.502 hectàrees forestals que abasta el territori de Barcelona, entre les quals la Serralada Litoral i la Serralada de Marina, espais forestals al Baix Vallès.

En aquesta edició del 2019, el PVI estarà format per 259 persones, de les quals 38 son guaites situats en 18 punts de vigilància fixa, 182 informadors amb vehicle per recórrer un total de 91 rutes, 33 operadors de telecomunicacions i sis responsables de control. El pressupost global que aporta la Diputació de Barcelona al Pla es de 2,27 milions d’euros.

L'operatiu al Baix Vallès

En el cas del Baix Vallès i entorn, existeixen tres punts de vigilància, dos d'ells fixes: el situat a la Torre del Raiguer, a Montornès del Vallès, i que pertany a la Serralada Litoral, i un segon al Turó de Galzeran, al terme municipal de Tiana, a tocar de Sant Fost de Campsentelles, i que s'integra dins els punts de la Serralada de Marina. A més, també existeix un punt de vigilància mòbil a Vilanova del Vallès.

La unitat de vigilància que operarà a les zones forestals baixvallesanes serà la U-71, que abasta Martorelles, Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles i Vallromanes. El centre de control de la zona estarà instal·lat al parc Bombers de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, a Bellaterra, on hi haurà un operador que estarà permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixa i amb les diferents unitats mòbils d’informació i vigilància.

182 informadors i 38 guaites a tota la demarcació

Les unitats mòbils d’informació i vigilància estan formades per un informador amb un vehicle tot terreny que recorre una zona assignada durant un horari i un període establerts. L’informador és l’encarregat d’explicar als usuaris de les zones forestals les mesures de prevenció d’incendis, dissuadir-los de cometre infraccions a la reglamentació en aquesta matèria i detectar columnes de fum. Està en contacte permanent amb el seu centre de control mitjançant radiotelefonia. Cada unitat té assignats dos informadors/res que s’alternen cada quatre o cinc dies aproximadament.

La tasca a desenvolupar pels guaites és, principalment, la detecció de columnes de fum i la seva correcta localització i caracterització des del seu lloc d’emplaçament. Per cada punt de guaita es contracten dos persones que treballen alternativament quatre o cinc dies seguits amb quatre o cinc dies de descans aproximadament.

33 operadors de comunicacions

Són les persones que s’encarreguen de recollir els avisos d’incendi i totes les incidències detectades pels informadors i guaites, i de comunicar-les a qui correspongui. El seu lloc de treball són els centres de control i treballen en torns.

També realitzen tasques de suport logístic (gestió de material de comunicació, vestuari, equips de protecció individual i material divers), a més d’altres tasques tècniques i de seguiment que li poden encarregar els Responsables del control. També se’ls forma per a que puguin realitzar substitucions del personal del dispositiu, prioritàriament als espais naturals protegits.

Són els encarregats de vetllar pel bon funcionament del dispositiu d'informació i vigilància al sector de prevenció. I garanteixen, a més, la comunicació amb la direcció del PVI, els Ajuntaments i les ADF.

Coordinació amb altres organisme

El PVI es coordina amb altres entitats relacionades amb la prevenció i extinció d’incendis, mitjançant les reunions de coordinació que es fan abans i, periòdicament, durant la campanya. A més existeixen diferents procediments i protocols d’actuació consensuats amb cadascuna d’elles.

Amb el cos de Bombers de la Generalitat (Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments) comparteixen informació actualitzada dels incendis, el PVI dona avís immediat de les columnes de fum i les ignicions, confirmació d’avisos d’incendi i tasques de guiatge a petició de bombers.

Amb el cos d’Agents Rurals (CAR) (Direcció General dels Agents Rurals) informació dels avisos al 112 i de les cremes autoritzades i de les infraccions a la reglamentació d’incendis, així com de les que afecten al medi natural.

Amb les Policies locals, avís en cas d’incendi i informació d’altres infraccions al municipi. Amb les ADF, avís immediat de columnes de fum i de les ignicions

Període i horari del PVI

La campanya PVI 2019 es desenvoluparà entre el 14 de juny i el 30 d’agost de 2019.

L’horari cobreix les hores de màxim perill d’incendi forestal i és el comprès entre les 12:30 i les 19:30 hores, durant tots els dies de la setmana del període establert. Els responsables de control començaran el 2 de maig i acabaran el 28 de setembre i els operadors de suport a la coordinació començaran el 2 de maig i acabaran el 27 de setembre.

Les primeres setmanes són especialment importants de cara a la prevenció, atès que la població encara no té assumida la percepció el risc. El PVI posa especial èmfasi en aquest període, amb la informació activa a la població i la dissuasió associada a la presència sobre el territori del personal del PVI. A mesura que avança la campanya, les conseqüències positives d’aquest treball, així com de la de la resta dels dispositius, s’evidencien en el fet que la població està més conscienciada.

Es contempla la possibilitat de perllongament excepcional de la campanya, en tot o part dels dispositiu, en cas que es donin condicions meteorològiques de sequera extrema i sense previsions de pluja per finals d’agost.També es contempla la possibilitat d’allargar el contracte dels responsables del control o dels operadors de suport a la coordinació en cas de necessitat del servei.

Edicions locals