'Em van dir que si no deixava el tabac, tindria una vellesa molt fumuda'

Cristina de la Torre explica com va acabar amb l'addicció gràcies al CAP Plana Lledó

Societat

Cristina de la Torre
Cristina de la Torre

Albert Alexandre

La Cristina de la Torre té 50 anys i en fa 14 anys que va deixar de fumar. "Jo sóc asmàtica i el doctor em va dir que si no ho deixava, tindria una vellesa molt fumuda", explica.

Va ser aleshores quan va entrar en el tractament de la psicòloga Àngela Martínez, coordinadora de les unitats de tabaquisme dels centres d'Atenció Primària del Vallès Oriental al CAP de Plana Lledó de Mollet. Quan va decidir deixar el tabac la Cristina utilitzava tres esprais diaris per a l'asma, però estava decidida a posar fi a la seva addicció. Amb tot, no ho aconseguia fer sola i va requerir d'ajuda especialitzada. "Amb l'Àngela vam començar combinant els cigarros amb els xiclets de nicotina i els caramels", relata la pacient. "Treballàvem amb uns paperets en els quals jo havia de dibuixar una creu el dia que havia fumat i una rodona quan havia pres el xiclet", diu.

"M'adonava que quan estava cuinant, per exemple, tenia sempre encès un cigarret", continua explicant. L'única norma que tenia la teràpia per funcionar correctament, era, segons explica la Cristina, no enganyar a la psicòloga amb el registre de les cigarretes consumides.

Amb el temps la pacient va aconseguir substituir el tabac pels xiclets i els caramels, i més tard per una poma o una pera. "També anava a passejar per treure'm les ganes de fumar", afegeix.

La Cristina no va tardar molt a deixar-ho, però considera que sense l'ajuda de l'Àngela hauria estat molt difícil. Afegeix que per recuperar les olors, els sabors, i el color de pell la cosa va tardar una mica més perquè "el teu cos tarda un temps a netejar-se".

Tants anys després de deixar de fumar el que més sorprèn és que la Cristina segueixi anant a la consulta de l'Àngela. "La passo a saludar només", corregeix, "perquè m'alegra molt veure-la i li tinc molta estima", sentencia.

Edicions locals