26-M, les claus electorals en la lluita per l'Alcaldia de Santa Maria de Martorelles

691 veïns i veïnes estan cridat diumenge a les urnes, en unes eleccions en què tots els candidats són novells –tot i que dos d'ells ja han estat regidors al consistori–

Política

26-M, les claus electorals en la lluita per l'Alcaldia de Santa Maria de Martorelles
26-M, les claus electorals en la lluita per l'Alcaldia de Santa Maria de Martorelles

El 26-M tres candidatures –Santa Maria de Comú, ERC i Fem Santa Maria– optaran a fer govern a Santa Maria de Martorelles, una menys que el 2015, quan el PP també s'hi va presentar. El partit de l'actual govern d'ICV-EUiA, reconvertit en Santa Maria en Comú, té el repte de revalidar la majoria absoluta aconseguida el 2015. Ara, però, hi optarà amb una nova candidata, Olivia Mones, primera tinent d'Alcaldia, que substitueix Julián Trapero, l'alcalde dels darrers vuit anys.

Entre les fites dels dos últims mandats, el govern local ha aconseguit aprovar finalment el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), la tramitació inicial del qual –amb l'anterior govern convergent– va catalitzar una oposició veïnal que va cristal·litzar en el govern ecosocialista.

Després de l'entrada en vigor del pla urbanístic, el proper govern, sigui del color que sigui, tindrà com a repte l'inici del seu desenvolupament, amb què s'haurà de donar resposta a una de les preocupacions a la població: la manca d'habitatge.

Una altra de les mancances, si més no a ulls de Fem Santa Maria i ERC, és la falta d'eines de participació perquè els ciutadans prenguin part en els afers públics, un dels eixos que totes dues formacions porten als seus programes.

L'últim mandat, a més, no ha estat exempt de polèmica. La votació de l'1-O, que no es va poder fer a Santa Maria, va provocar una resposta de part dels veïns que van ser molt crítics amb la gestió de l'Ajuntament. De fet, aquesta va ser l'espurna del moviment veïnal que més tard va cristalitzar en Fem Santa Maria, plataforma sota els auspicis de Junts per Catalunya.

Edicions locals