Continuïtat d'esquerres o canvi a Martorelles

Els quatre socis es mostren satisfets amb el pacte de govern, mentre que UxM i Junts per Martorelles voldran recuperar els regidors perduts en els darrers comicis

Política

Continuïtat d'esquerres o canvi a Martorelles
Continuïtat d'esquerres o canvi a Martorelles

Martorelles decidirà diumenge el projecte polític pel que aposta en els propers quatre anys. Unes 3.836 persones podran exercir el seu dret a vot en l’única seu electoral, el Celler de Carrencà, per decidir entre ERC, UxM, Junts per Martorelles, la coalició PSC-MAPM, En Comú-Podem i Cs.

Fa quatre anys ERC va guanyar les eleccions municipals i ha governat a Martorelles amb un pacte de quatre socis, que va facilitar una majoria de sis regidors. ERC va fer un acord de govern amb PSC, MAPM i ICV-EUiA. Durant el mandat, aquest pacte ha estat del tot estable i ha arraconat a l’oposició Units per Martorelles i CiU, ara Junts per Martorelles.

De fet, aquest mandat a punt d'extingir-se, ha coincidit amb l'abandonament de dos dels pesos pesants a l'Ajuntament en el mandat anterior i que van protagonitzar durs enfrontaments al plenari municipal. D'una banda, qui va ser l'alcalde desbancat per Candela, Romuald Velasco, renunciava al seu càrrec de regidor tres mesos després de les eleccions de 2015 –i després de 19 anys a l'Ajuntament– i deixava Margarita Casanovas com a cap de l'oposició. De l'altra, Marc Pertíñez, cap de llista de CiU el 2015 també deixava la primera línia política després de 9 anys com a regidor a l'oposició. 

Després d'un mandat plàcid, ERC, amb Marc Candela al capdavant, vol consolidar-se com a primera força política al municipi. ICV-EUiA ha evolucionat amb la nova marca de Martorelles en Comú-Podem i aspira a sumar els votants del partit morat, que a les passades eleccions no es va presentar.  Pel que fa al PSC i Més Acció per Martorelles, han decidit anar plegats i intentar fer la suma de vots per fer créixer el projecte socialista martorellenc.

A l’oposició, Units per Martorelles confia a recuperar l’alcaldia, que va perdre fa quatre anys, i no descarta anar en companyia. Tanmateix, Junts per Catalunya creu que pot despertar l’electorat que ja fa unes dècades va perdre pel camí. A tot això, Ciutadans es presenta per primer cop a Martorelles amb l’objectiu d’agafar l’electorat que va deixar el PP sense representació fa quatre anys i que la tendència a l’alça al partit es vegi també a les municipals.

Passi el que passi als comicis de diumenge, el nou alcalde –o el mateix, si repeteix Candela– encararà un mandat amb diversos projectes urbanístics importants ja engegats, que hauran d'enllestir. D'una banda, finalitzar les obres de l'espai cívic de Can Sunyer –Cal Safareig–. Aviat farà un any que estava previst inaugurar l'equipament, però res ha anat com es preveia, i l'Ajuntament ha multat fins a dues vegades l'empresa adjudicatària de la construcció pels endarreriments. Una tercera sanció podria comportar l'anul·lació immediata del contracte, i el problema s'agreujaria encara més si abans d'acabar l'any no es pogués finalitzar, perquè es perdria la subvenció de la Generalitat, que paga el 75% de l'obra, i la totalitat del cost hauria d'anar a càrrec del consistori.

I una nova infraestructura, encara més gran amb la qual haurà de treballar el nou govern serà La Vinya de Carrencà –a l'espai de l'antic Envelat–. Qui assoleixi l'alcaldia i els companys de govern seran responsables del desenvolupament del centre polivalent –les obres ja van començar fa uns mesos–. Però també del seu ús. Que La Vinya serà un espai per a les entitats martorellenques és gairebé un crit unànime al plenari. Però que aquest equipament esdevingui un centre cultural de referència del Baix Vallès dependrà dels projectes de la regidoria de Cultura i de l'encert en la programació.

Per últim, bona part de les forces polítiques comparteixen el símptoma del pavelló esportiu –la necessitat que sigui millor que l'actual–, però la cura proposada divergeix: uns aposten per construir-ne un de nou i d'altres per remodelar-lo.

Amb la feina ja feta per part de tots –millor o pitjor, que jutgin diumenge els veïns–, el darrer ple del mandat, celebrat dilluns, va cloure amb paraules de regidors de diferents partits, així com de l'alcalde, agraint el "joc net" que hi ha hagut en aquesta campanya i les bones relacions entre govern i oposició, tot i no amagar discrepàncies polítiques, i van desitjar-se sort per a les eleccions. Una esportivitat que, governi qui governi, tots es mostraven disposats a mantenir en els pròxims quatre anys per evitar les confrontacions frontals existents en mandats anteriors. Amb tot això, "qui guanya és el poble", van assegurar.

Edicions locals