ERC aposta per mancomunar el servei de l'aigua i la recollida de residus als municipis del Baix Vallès

Els candidats de Mollet i Martorelles presenten algunes propostes de col·laboració com un bicing o un servei de patinets elèctrics

Política

ERC aposta per mancomunar el servei de l'aigua i la recollida de residus als municipis del Baix Vallès
ERC aposta per mancomunar el servei de l'aigua i la recollida de residus als municipis del Baix Vallès

Ara Mollet ERC MES ha presentat aquest dilluns la seva proposta per mancomunar serveis entre els municipis del Baix Vallès. El candidat, Oriol López, ho ha presentat acompanyat de l'alcalde i també candidat d'ERC a Martorelles, el republicà Marc Candela, a la passera de vianants que connecta Mollet i Martorelles per sobre el riu Besòs, un espai simbòlic d'unió entre els municipis.

Segons els dos candidats d'ERC, fa mesos que les seccions locals del partit al Baix Vallès treballen propostes per poder gestionar de manera conjunta entre els diferents municipis. "És cert que s'hi treballa però creiem que els àmbits de col·laboració i coordinació en moltes polítiques que afecten el dia a dia dels ciutadans podrien ser més", apunta Candela.

En aquest sentit, ERC proposa la creació d'una mancomunitat que estudiï quin són aquells àmbits de possible col·laboració. Entre aquests, un dels que es veu amb més claredat és el de la mobilitat. "Cal gestionar i coordinar el transport públic i redefinir les línies interurbanes perquè apropin els ciutadans de manera ràpida a serveis com l'Hospital o altres com equipaments esportius o culturals", considera Candela, qui també proposa serveis de bicing o patinets elèctrics amb recorreguts segurs i accessibles entre les diferents poblacions i millorar la senyalització. Aquests recorreguts serien tant a la trama urbana com a espais verds com el mateix riu Besòs, que els republicans voldrien convertir en una anella verda d'unió de tot el Baix Vallès.

Altres àmbits a mancomunar serien les polítiques d'ocupació. "Per exemple, els serveis que dóna EMFO, que ens consta que ja té aquesta voluntat, s'acabin d'expandir a tot el Baix Vallès", explica Candela.

Els candidats d'ERC també han parlat de la possible creació d'una empresa pública que gestioni el servei municipalitzat d'aigua de les poblacions del Baix Vallès i de la gestió mancomunada del servei de recollida de residus per una "qüestió d'eficiència". "Ara les metodologies de recollida són diferents a cada població i això a vegades provoca tensió entre els diferents municipis. Podria servir per unificar sistemes i criteris", opina l'alcalde de Martorelles, qui també posava com a exemples polítiques d'habitatge i serveis socials.

"Tenim ganes de col·laborar i cogestionar amb la resta de poblacions del Baix Vallès i no fer-ho com s'ha fet fins ara amb una capitalitat tòxica de Mollet, sinó de manera inclusiva i mirant cara a cara a la resta de municipis", diu Oriol López.

Una experiència de mancomunitat

Al Baix Vallès ja s'ha viscut una experiència de mancomunar alguns serveis amb la Mancomunitat del Galzeran formada pels ajuntaments de Sant Fost, Montornès, Martorelles, Vilanova del Vallès, Santa Maria de Martorelles i Vallromanes. En aquest cas, però, Candela considera que "els àmbits de treball han de tenir una realitat social estable i el nostre cas més clar és el Baix Vallès. Com més sentit social tingui l'àmbit més fàcil serà engegar polítiques que no estiguin tallades per un riu o pels colors polítics d'alguns partits", conclou Candela.

 

Edicions locals