Tretze accions transversals formen el nou Pla Educatiu de Martorelles

Inclou l'àmbit social, la coeducació, la renovació pedagògica, el feminisme, la cooperació o el medi ambient, entre d'altres

Societat

| Ajuntament de Martorelles

Sergio Carrillo

El ple ordinari de l'Ajuntament va aprovar el passat 1 d'abril per unanimitat el Pla Educatiu de Martorelles. Es tracta d'un document amb el qual es vol avançar en una visió de l'educació per a totes les etapes la vida i en tots els entorns en els quals els ciutadans i ciutadanes es relacionen, i no només a les escoles, "donant així un caire de poble educador", segons apunten des del consistori.

Pel que fa al contingut, es tracta de 13 punts transversals en els quals queden recollides, de forma operativa, les diferents accions que l’Ajuntament de Martorelles es proposa liderar els propers anys, conjuntament amb els agents educadors del poble.

L'alcalde, Marc Candela, valora el Pla Educatiu molt positivament, "perquè marca les línies a seguir i els àmbits a treballar per millorar la bona oferta educativa municipal, i per oferir una educació excel·lent a totes les persones de Martorelles, des de la cohesió i la igualtat d’oportunitats". Per la seva banda, el regidor d'Educació, Juan Francisco García Caba, explica que es tracta d'una actualització del pla dels quatre anys anteriors. "És una plataforma amb tretze punts transversals", que inclou "àmbit social, coeducació, renovació pedagògica, feminisme, cooperació, medi ambient, alimentació, salut, diversitat familiar, igualtat i no discriminació".

Les 13 accions del Pla

El Pla obre amb la intenció d'aconseguir centres educatius de futur. Això implica la consolidació a les escoles i l’impuls en altres centres educatius del poble del procés de transformació dels centres educatiu per a l’èxit educatiu, per afavorir l’aprenentatge i la convivència amb el treball en xarxa amb tots els recursos del territori.

Les accions redactades per portar a terme el pla són: elaboració d'un programa d’educació en família; connectar oportunitats educatives diverses; disposar d'un programa d’equitat educativa que inclogui targetes de transport, ajuts a menjador, matrícules universitàries, ajuts al lleure i esport o Servei d’Atenció Domiciliària per a infants; oferir una xarxa d’orientació educativa i professional, i fer una planificació i difusió conjunta de l’oferta formativa per a persones adultes.

Els darrers punts del pla proposen crear un programa d’envelliment actiu; disposar d'espais educatius oberts i accessibles; fomentar l'educació per a la salut física i emocional amb un servei de psicologia infantil i l’escola esportiva; treballar per un municipi més segur i cívic amb activitats de civisme, educació viària i d'internet i xarxes socials; elaborar un programa d’educació ambiental; consolidar el Consell d’Infants de Martorelles; i per últim treballar en xarxa entre tots els agents educatius del municipi.

Dins del pla s'inclou la consolidació i implantació dels camins escolars que el 2018 es van començar a traçar amb el Consell d’Infants. El dibuix d'una marta –animal autòcton de Martorelles– i de les seves petjades i el lema Tot és camí, tot és drecera si ens dem la mà guiarà els infants cap a l'escola.

El pla ha estat elaborat per un grup motor polític i tècnic que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la consultora Xarxa Consultors. També ha comptat en diferents moments amb la participació i la validació del Consell Escolar Municipal, espai de treball i participació de la xarxa educativa local.

Arrenca el projecte 'A 4 grapes', per a famílies amb infants de 0 a 3 anys

Dijous (15 h) es presentarà a l'escola Les Pruneres el projecte A 4 grapes, impulsat per l'Ajuntament de Martorelles, i que pretén ser un espai perquè famílies amb infants de 0 a 3 anys puguin compartir experiències i inquietuds, i puguin aprofundir en l’educació dels més petits. Els pares i mares podran jugar i aprendre amb els seus fills aspectes sobre la nutrició i salut, massatge infantil, jocs i estimulació, contes i cançons i molt més. Les sessions s’impartiran els dijous 9, 16, 23 i 30 de maig i 6, 13, 20 i 27 de juny de 2019 al gimnàs de l’escola Les Pruneres del municipi. Les sessions es dividiran en dos torns, els dijous de 17 h a 18 h per a les famílies amb infants de 0 a 1 any i de 18h a 19h per a les famílies amb infants d’1 a 3 anys. Les sessions seran dirigides per la psicòloga infantil i juvenil, Gema Sierra i el projecte està coordinat per la psicòloga infantil i juvenil, Carla Viladot.

Edicions locals