Tres senglars són vistos caminant davant de l'Ajuntament de Sant Fost

Des de Protecció Civil del municipi expliquen que mai s'havien trobat senglars en aquesta ubicació

Societat

Porc senglar
Porc senglar

Sant Fost de Campsentelles

Aquests cap de setmana, s'han vist tres senglars caminant per la carretera, a les proximitats de l'Ajuntament de Sant Fost. Es tracta d'una imatge del tot inusual pel que fa a la ubicació en la qual aquests animals de gran mida es trobaven.

Segons expliquen des de Protecció Civil del municipi, és la primera vegada que s'albiren senglars "fins a tant a baix, ja que normalment són freqüents a la zona de la Conreria". Amb tot, "no és estrany, ja que prop de l'Ajuntament hi ha una muntanya i podria ser que els senglars habitessin allí".

La presència de senglars al territori té greus afectacions per la vida humana. "L'excés de densitat de senglar comporta l'augment dels conflictes com ara accidents a les carreteres i danys als conreus", explica el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya . Així mateix el departament també indica que augmenten els riscos de malalties com la triquinosi o la tuberculosi.

Les dades públiques de la temporada de caça 2017-2018 afegeixen que les zones de la Serralada de Marina i la Serralada Litoral –en les que s'inclouen els municipis de Martorelles, Santa Maria, Sant Fost i Montornès- no són especialment sensibles al problema de les plagues de senglars que té gran incidència en comarques com la Garrotxa o l'Alt Empordà. La densitat d'aquest animal per quilòmetre quadrat es situa per sota dels 9 senglars per àrea d'estudi. La xifra tot i ser lleugerament superior a la de 2016-2017 és més baixa que la de la temporada 2015-2016.

En l'última dècada el nombre de senglars ha augmentat a Catalunya com a conseqüència de la manca de depredadors naturals d'aquest animal. Des que el llop va desaparèixer pràcticament de la geografia catalana, la xifra de senglars ha crescut al territori. A això cal sumar-hi el fet que algunes persones que tenen porcs vietnamites a casa com a mascotes, quan aquests animals es fan grans els deixen en llibertat, i en l'encreuament amb el senglar comú es doble la criança d'aquests darrers animals.

A més, els senglars són cada cop més presents en les zones urbanes perquè hi tenen millor garantida la supervivència alimentant-se de les restes que llencen els humanes. Per últim, l'increment de les temperatures per culpa del canvi climàtic, també està fent que els senglars tinguin millor garantida la seva supervivència.

Edicions locals