L'Ajuntament de Martorelles posa el nom de l'industrial Iocal Ismael Manaut a un parc del municipi

Altres noms que va aprovar el ple van ser l'Espai Cívic Cal Safareig o el Centre Polivalent La Vinya

Societat

Un parc de Martorelles portarà el nom d'Ismael Manaut (a la dreta)
Un parc de Martorelles portarà el nom d'Ismael Manaut (a la dreta)

El ple extraordinari de Martorelles celebrat dilluns va aprovar per unanimitat els nous noms de carrers i espais públics proposats per la comissió de nomenclàtor. Un dels més destacats és el d'Ismael Manaut. El solar del carrer Aragó portarà el nom de l'industrial martorellenc (Parc d'Ismael Manaut), que va morir el 2017. "Els terrenys eren seus i els va cedir gratuïtament a l'Ajuntament", va recordar l'alcalde, Marc Candela.

Ismael Manaut Cuní, fundador de l'emblemàtica empresa Manaut del polígon de Martorelles i impulsor del celler Parxet a Santa Maria de Martorelles, va morir l'11 d'abril del 2017 als 81 anys

Fill d'un treballador de la històrica Derbi, va fundar l'empresa Manaut S.A. a principis dels anys 60 al polígon de Martorelles, una empresa metal·lúrgica de primer ordre, especialitzada durant anys en la fabricació de xassís i elements metàl·lics per a diversos fabricants, entre els quals Bultaco, Derbi i, més tard, Montesa-Honda. La metal·lúrgica també es dedicava a la fabricació de calderes i radiadors. Durant dècades, Manaut va ser un dels motors industrials de la zona amb centenars de treballadors. La crisi econòmica i les deslocalitzacions obligaven la firma a tancar la planta de Martorelles el 2011 després d'un concurs de creditors.

Manaut també va ser l'impulsor de la construcció del celler dels vins i caves Parxet a Santa Maria de Martorelles. De fet, va ser ell mateix qui a principis dels anys 80 va implicar l'aleshores marquès d'Alella perquè posés al seu nom al gran vi d'Alella que va néixer amb l'anyada de 1981. El 2004 va vendre tots els títols que tenia de Parxet.

Durant anys, va ser el president de l'Associació d'Industrials del Baix Vallès, entre els anys 1984 i 2006, i va ser un dels socis històrics de la Societat de Socors Mutus de Mollet.

Parc d'Ismael Manaut

Aquest homenatge es podrà fer gràcies a la modificació del nomenclàtor aprovada el passat novembre –també per unanimitat– a partir de la qual es permetia posar el nom d'un veí il·lustre en algun espai del municipi des de l'endemà que hagués mort. Prèviament només es podia fer si tenia una menció honorífica o si ja havien passat cinc anys des del seu traspàs.

Cal Safareig i el camí de Sa Riera

Entre els noms que també es van aprovar també hi ha Cal Safareig i el camí de Sa Riera. El centre cívic de Can Sunyer (que està en procés de construcció) portarà el nom de Centre Cívic Cal Safareig. "Antigament hi havia un safareig en aquell espai, i els safareigs són espais de comunió, sobretot de cara a les dones. Volem que aquest sigui un centre cívic que treballi molt de cara a la gent gran i de cara a les polítiques de valorització i de trobada de les dones, i enteníem que el nom de Safareig recollia molt l'espai que volíem generar", va apuntar Candela.

Per l'altra banda, el camí d'accés al nou cementiri portarà el nom de camí de Sa Riera. S'ha apostat per aquest nom després de parlar amb l'arxiu i diverses persones del municipi per saber el topònim antic d'aquell espai. D'aquesta manera, "recuperem la història local i els topònims locals que molt sovint es van perdent amb el temps", segons va dir l'alcalde.

Nomenclàtor oficial a l'Espai de Carrencà

Per últim, també es van aprovar oficialment els noms dels diferents espais i equipaments de l'entorn de Carrencà. Noms que fins ara ja s'usaven però no eren oficials, entre els quals hi ha Espai de Carrencà, Celler de Carrencà, Masia de Carrencà, Capella de Sant Domènech, Era de Carrencà, Masoveria de Carrencà, Pati de Carrencà i Torre de l'Aigua.

Les novetats tenen a veure amb el nou centre polivalent, que s'anomenarà Centre Polivalent La Vinya. La plaça del davant de La Vinya es dirà plaça de l'Envelat (en record a l'Envelat que ha presidit l'espai durant dècades) i el nom del bar de La Vinya portarà el nom de Bar del Centre.

Edicions locals