Es troba un niu de vespa asiàtica a la riera de Can Sunyer, el primer de Martorelles

El va detectar l'Ajuntament ara fa unes setmanes

Societat

Es troba un niu de vespa asiàtica a la riera de Can Sunyer, el primer de Martorelles
Es troba un niu de vespa asiàtica a la riera de Can Sunyer, el primer de Martorelles | Ajuntament de Martorelles

L’Ajuntament de Martorelles va detectar fa unes setmanes el primer niu de vespa velutina o asiàtica del municipi. Concretament, es troba ubicat a la riera de Can Sunyer a l’alçada del final del carrer de Galícia. L’àrea de Medi Ambient del consistori ha inspeccionat la zona i informa que ara mateix el niu està buit, ja que ara és període d’hivernació.

La picada d’aquesta vespa no és més perillosa que la de qualsevol altra vespa o abella autòctona, excepte per a les persones al·lèrgiques a les quals pot arribar a ser molt greu. Com totes les picades de vespes i abelles pot produir una hipersensibilitat immediata especialment si es tracta d’una persona al·lèrgica o són picades múltiples: obstrucció de les vies aèries superiors i una forta reacció. Tot i així, no és més agressiva contra les persones que les altres vespes autòctones, excepte quan estan a prop del niu que poden ser molt agressives.

El consistori martorellenc informa que "tot i que hi ha moltes informacions contraposades respecte el tema, la vespa asiàtica no és una amenaça per a la salut de les persones si se segueixen les recomanacions, però si que ho és per a l’apicultura i les abelles de la mel". També demana que si un ciutadà o ciutadana detecta un niu de vespa asiàtica al municipi es posi en contacte amb l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament.

Pel que fa la retirada de nius, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya recomana treure els nius que tinguin risc per a la població, i no aquells que es troben aïllats dels nuclis poblacionals. Encara no està clar el seu comportament, però li agraden principalment els llocs de ribera tot i que també se l’ha trobat a zones més costaneres de clima més sec. El moment en el qual es poden veure millor els nius és a l’hivern ja que els arbres queden desfullats i llavors es veuen, primavera i estiu és pràcticament impossible.

Edicions locals