La burocràcia retarda la instal·lació de la primera gasinera al Vallès Oriental fins al mes de març
Aquesta és la previsió que fa el gerent de Fecosauto, l'empresa molletana que portarà aquests sortidors a la ciutat
El concessionari molletà Fecosauto treballa des de fa un parell d'anys per instal·lar una gasinera a l’avinguda de Rabassaires, a la Riera Seca, la primera del Vallès Oriental. Tot i que estava previst que entrés en funcionament el passat mes d'octubre, diversos tràmits burocràtics han fet allargar la posada en marxa d'aquest equipament. Ara, Joan Clapé, gerent de Fecosauto, marca el mes de març com la data per inaugurar la gasinera.
Clapé explica que "estem pendents de signar un acord amb la comunitat de propietaris del centre comercial de la Riera Seca, però no hi ha d'haver cap problema. Espero que en 2 o 3 setmanes es faci i que per al mes de març puguem tenir d'una vegada la gasinera en marxa". Fins al moment, han sigut mesos de demanar permisos i estudis a l'Ajuntament –a qui agraeix que hagin estat "molt proactius"– i als departaments de Medi Ambient, Urbanisme, Mobilitat i Sostenibilitat. Fecosauto també s'ha hagut de posar d'acord amb Naturgy, l'empresa que muntarà la gasinera a la cantonada del supermercat Dia, just davant de la C-17.
"Més ecològics i econòmics"
Entre els cotxes mediambientalment sostenibles, Clapé destaca els GLP (gas liquat del petroli) com els que més contaminen. Els GNC (gas natural comprimit), als quals donarà servei la gasinera de Mollet, "són molt més ecològics, gasten un 30% menys, el motor dura molt més i són molt segurs".
També assenyala que són "més econòmics". Tot això fa que siguin vehicles amb una alta demanda: "si tingués 1.000 cotxes amb GNC ara mateix, en vendria 1.000". El preu del Seat León amb GNC (a la imatge) seria d'uns 16.000 €, i "la diferència amb un cotxe de benzina pot ser d'uns 700 euros". És a dir, són una mica més cars que els de benzina, però més barats que els dièsels. Al concessionari molletà també es poden trobar el Seat MII, l'Ibiza i l'Arona amb GNC, i progressivament aquest sistema "s'anirà incorporant amb la resta de vehicles de la marca", afirma Clapé.

Els cotxes actuals amb GNC tenen una autonomia total d'entre 750 o 800 quilòmetres, que es reparteix entre un dipòsit de gas natural i un altre de benzina. "Quan el cotxe nota que s'acaba el gas, t'avisa i tira de la benzina. Ja te'n cuidaràs tu prou, quan vegis el poc que gasta, de córrer cap a una gasinera". A més, Clapé apunta que "hi ha una política que marca que el preu del GNC sempre estarà un 30% més barat que el del petroli. És la forma amb què els fabricants volen tranquil·litzar els compradors perquè no diguin 'd'aquí a cinc anys m'apujaran el preu del gas'. Si pugen el gas, també pujarà la benzina".
L'únic però que té el GNC, segons Clapé, és que "no hi ha tantes gasineres com gasolineres; es calcula que a finals del 2019 n'hi haurà unes 120 a tota Espanya". La de Mollet serà la primera del Vallès Oriental, i la més pròxima fins al moment es troba a Santa Perpètua de Mogoda.
"Crec molt en aquesta tecnologia, per això venem molts d'aquests cotxes i per això avui hi ha d'haver una gasinera a casa nostra, a Mollet", conclou Clapé.