Els Mossos desarticulen una banda de lladres que feia servir el mètode les 'mimoses'

Els detinguts van actuar a les comarques de l'entorn de Barcelona, entre elles el Vallès Oriental

Societat

Els Mossos desarticulen una banda de lladres que feia servir el mètode les 'mimoses'
Els Mossos desarticulen una banda de lladres que feia servir el mètode les 'mimoses' | mossos d'esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut 15 persones com a presumptes autors de 18 furts i robatoris violents, alguns dels quals es van produir al Vallès Oriental, que feien servir el mètode conegut com les mimoses.

La investigació es remunta a l’estiu d’aquest any quan els investigadors van saber que un grup criminal molt actiu estava duent a terme robatoris a persones d’edat avançada. Les indagacions policials van conduir els agents a determinar que els lladres actuaven amb el mètode que es coneix com “l’abraçada” o les “Mimoses” que consisteix en buscar persones entre el col·lectiu de la gent gran i aprofitar el seu grau de vulnerabilitat per mirar de sostreure’ls joies o rellotges de gran valor. Un cop triada la víctima els arrestats s’hi adreçaven per demanar-los informació sobre alguna adreça o buscaven qualsevol altra circumstància per entaular una conversa. Aleshores, una vegada havien generat un mínim de confiança s’acostaven a les víctimes i buscaven un contacte físic, ja sigui amb una abraçada o una encaixada de mans com a senyal d’agraïment.

En aquest moment aprofitaven per utilitzar tota la seva destresa per furtar-los la joia o rellotge que prèviament ja havien advertit que duia la víctima. Quan en alguns casos la persona s’adonava de la situació i oposava alguna tímida resistència no dubtaven en forcejar fins que aconseguien el seu objectiu.

Els membres del grup eren itinerants i el seu radi d’acció abastava des de Barcelona ciutat, passant per localitats de les comarques del Vallès Oriental, Osona, Vallès Oriental, Garraf o Baix Llobregat. Treballaven en grup de dos a quatre individus i l’objectiu era dur a terme el màxim número de robatoris possible. Canviaven de zona diàriament amb l’objectiu de dificultar l’acció policial. Amb aquesta mateixa intenció canviaven de vehicle amb freqüència i durant la investigació s’ha acreditat que com a mínim n’havien fet servir set.

El 12 de desembre es van dur a terme cinc entrades en domicilis, a les localitats de Badalona i Barcelona i els agents van poder arrestar quinze persones, totes de nacionalitat romanesa, d’edat compreses entre els 16 i els 26 anys. També van intervenir 3.000 euros en efectiu i 95 peces d’or entre les quals anells, collarets i arracades i 11 rellotges, a més de diversa documentació d’interès per a la investigació.

El dia 14 els arrestats van passar a disposició del Jutjat que porta la causa el qual va decretar presó per tots els majors d’edat i la Fiscalia de menors l’ingrés en un centre de reforma per a la menor d’edat.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Edicions locals