L'Ajuntament es compromet a construir una passera al carrer Font del Ca abans de Nadal

Els veïns afectats s'han mostrat molt descontents per la gestió que ha fet l'ajuntament de l'incident i per la "manca d'informació"

Societat

L'Ajuntament es compromet a construir una passera al carrer Font del Ca abans de Nadal
L'Ajuntament es compromet a construir una passera al carrer Font del Ca abans de Nadal

Sergio Carrillo

Un mes després de les fortes pluges que van produir un esvoranc al carrer Font del Ca –que va deixar barrat l'únic accés amb vehicle per arribar a una vintena de cases– l'Ajuntament ha adjudicat l'obra per col·locar temporalment una passera i reconstruir el mur i el vial esfondrat a l'empresa Serxar, SAU. La intenció és que, "si no hi ha problemes tècnics, la passera estigui abans de Nadal", diu el regidor David Escartín. El preu de la passera és de 12.287 € i el preu total de l'actuació –que inclou la reconstrucció de l'esfondrament– és de 119.221 €.

Escartín recorda que "va caure un mur privat i va emportar-se el carrer". El consistori es fa càrrec "de les despeses i obres per agilitzar-ho, però després s'haurà de veure qui ha de pagar". També assegura que "la millor opció per donar normalitat a aquesta situació és muntar una passera al mateix lloc de l'esvoranc".

Dilluns es va habilitar un camí de muntanya provisional que passa per la pedrera regulat amb semàfors que permet l'entrada durant 15 minuts cada hora, i la sortida uns altres 15 minuts a l'hora, tot i que durant aquestes setmanes ja hi ha hagut veïns que l'han fet servir.

Descontentament veïnal

Diversos veïns del carrer afectat es queixen de la situació. Sobre el pas forestal habilitat per sortir amb els vehicles, asseguren que "és precari i no té seguretat: hi ha cotxes que no poden passar i quan plou poden relliscar". Per contrarestar-ho, proposen fer passar els cotxes pel camí al costat de la riera, una alternativa que el regidor veu "inviable pel cost i perquè és una zona inundable". També nega que el camí estigui en mal estat.

Els veïns també es queixen de la manca de serveis públics, com la recollida d'escombraries, i que "en cas d'emergència no hi pot accedir una ambulància". Escartín sí que admet que "el servei de recollida d'escombraries és millorable", però pel que fa a les emergències afirma que "el 112 i els Mossos ja estan avisats d'aquesta incidència i saben perfectament per on han d'entrar".

Els veïns també expliquen que des que va caure el mur, la família de la casa afectada viu fora del domicili perquè "no tenen aigua, llum, ni calefacció", i que "no s'ha tret res de runa; l'únic que es va fer és netejar, perquè hi havia tres gossos enterrats", dels quals se'n van trobar dos de vius i un de mort. Escartín, però, explica que "el geòleg va dir que aquelles pedres no es podien tocar fins que no es fes el mur, perquè estava fent de contenció". El que sí que es farà "al més aviat possible és una separació de mig metre de la runa de la paret de l'habitatge".

Amb tot, la queixa més gran del veïnat és "la falta d'informació directa amb l'Ajuntament", fet que també nega Escartín, qui diu que "hi ha un canal de comunicació via correu electrònic i que tots tenen el meu telèfon i el de l'alcalde per resoldre qualsevol dubte".

Edicions locals