Comença la campanya de vacunació contra la grip

Salut centra la seva campanya en augmentar la vacunació entre els professionals sanitaris

Societat

Salut vol augmentar la vacunació contra la grip entre els professionals sanitaris
Salut vol augmentar la vacunació contra la grip entre els professionals sanitaris

La cobertura vacunal entre els professionals és baixa, d’un 23%. El Departament es marca fer un salt qualitatiu durant aquesta campanya, que comença el 22 d’octubre. El principal objectiu de la campanya d’aquest any és evitar que els professionals sanitaris puguin contagiar els malalts o les persones amb de major risc.

El Departament ha adquirit més d’1.200.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals, amb l’objectiu de prevenir la grip i evitar les complicacions i la mortalitat associada a aquesta malaltia.

El Departament assenyala que el període òptim de vacunació és fins el 15 de desembre, “uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants”. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

L’any passat, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada-alta i va causar 1.306 casos greus confirmats pel virus de la grip. El 64,5% no estaven vacunats; un 79,8% presentaven algun factor de risc; i un 61,3% eren persones més grans de 64 anys. La malaltia va provocar 175 defuncions, de les quals el 57,3% eren persones no vacunades.

La campanya 2018 es centra en els professionals médics

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), vol augmentar la taxa de vacunació contra la grip entre els professionals sanitaris. El Departament considera que la taxa actual “és molt baixa -al voltant d’un 23,2%-", i es proposa aconseguir “un salt qualitatiu durant aquesta campanya”, que comença el 22 d’octubre.

Segons indica el registre de la Societat Catalana de Salut Laboral, malgrat que la cobertura dels treballadors sanitaris és baixa, ha augmentat progressivament els últims anys, incrementant-se en 7 punts percentuals des de 2012-2013.                      

El principal objectiu de la campanya d’aquest any és evitar que els professionals sanitaris puguin contagiar els malalts o les persones amb de major risc, alhora que es protegeixen de forma individual ja que tenen un risc molt més alt de contagi que la població general. “Els sanitaris tenen una incidència de grip entre tres i cinc vegades superior a les persones que no treballen en aquest àmbit”, remarca el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

És per això que Salut Pública, a través del Servei Català de la Salut, està enviant a tots els centres de primària i hospitals una carta acompanyada d’un decàleg on es subratlla la importància de la vacunació antigripal i s’anima els professionals a vacunar-se. En aquest sentit, a la carta es convida a vacunar-se qualsevol persona que treballi en un centre sanitari i que tingui contacte amb pacients i població. Això inclou des del personal mèdic, d’infermeria i treballadors socials fins al personal de suport administratiu, personal de neteja i de manteniment, entre d’altres.

En la mateixa línia el decàleg destaca, per exemple, que els professionals sanitaris tenen un paper clau en la lluita contra aquesta malaltia i les seves complicacions; i es recorda que la vacunació ajuda a protegir de la grip els mateixos sanitaris, els familiars i els pacients. “Fins a un 10% dels casos de grip poden estar causats per l’assistència d’un professional sanitari. De fet, si un professional incuba la grip, un dia abans de caure malalt pot haver contagiat pacients”, ha assegurat la Doctora Magda Campins, membre del Consell Assessor de Vacunacions i representant del Col·legi de Metges de Barcelona.

Jornada ‘V de vacuna’t’

Des de l’Institut Català de la Salut (ICS) també es promourà la vacunació entre els professionals, especialment a través d’una jornada que se celebrarà a tots els centres de l’ICS el 7 de novembre, en què es convidarà els sanitaris a vacunar-se sota el lema ‘V de vacuna’t’. Es tracta de la primera vegada que l’organització impulsa una campanya de vacunació concentrada en un únic dia i dirigida a tots els professionals d’hospitals, atenció primària i salut penitenciària. Anteriorment ja s’havien fet experiències similars a centres ICS de Catalunya Central i Barcelona Ciutat. Per afavorir la participació, els professionals podran compartir la seva experiència a través de les xarxes socials, amb l’etiqueta #vdevacunat.

A banda dels professionals, la campanya antigripal del Departament de Salut incidirà en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys.

Precisament, durant la campanya anterior, centrada a augmentar la vacunació de les dones embarassades, es va aconseguir superar l’objectiu fixat pel Departament i passar d’una cobertura vacunal del 5% el 2016-2017 al 22,7% el 2017-2018.

La campanya també se centrarà en les persones amb problemes de salut crònics i amb factors de risc, que actualment registren una cobertura vacunal baixa: d’un 32,3% entre 0 i 14 anys i d’un 20% entre 15 i 59 anys. Finalment, Salut promourà la vacunació entre les persones més grans de 60 anys que actualment tenen una cobertura vacunal del 54,25%.

La campanya de vacunació contra la grip també s'adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris i a professionals com ara policies, bombers, personal de protecció civil, d’emergències sanitàries i d’institucions penitenciàries, entre d’altres.

Edicions locals