‘No anaven a retirar urnes: anaven a fer mal’

Jordi Pesarrodona i Roger Español recorden a Parets cóm van viure l’1-O

Societat, Política

Pesarrodona (amb el micro) amb Español al seu costat.
Pesarrodona (amb el micro) amb Español al seu costat.

Parets del VallèsJaume Ribell

Fa un any, l’1 d’octubre de 2017, Roger Español va rebre l’impacte d’una bala de goma que li va fer perdre un ull. Aquell mateix dia, Jordi Pesarrodona es va fotografiar al costat d’un agent de la Guàrdia Civil portant posat un nas de pallasso, fet pel qual la fiscalia general de l’estat va demanar 14 anys de presó. Divendres passat, dia 28, van ser a la sala Cooperativa de Parets per recordar la seva experiència durant aquella jornada.

Divendres, quarts de vuit de la tarda. El CDR de Parets ha organitzat un sopar-xerrada per commemorar el primer aniversari de l’1-O. La sala de la Cooperativa es va omplint de gent poc a poc. Al final serien més de 200 persones les que van anar a escoltar els testimonis de Pesarrodona i Español. Dos dels més afectats d’aquella jornada.

Va començar Pesarrodona, regidor del seu municipi (Sant Joan de Vilatorrada), però tristament mediàtic per un simple nas de pallasso. Va tenir la pensada de fotografiar-se amb ell al costat d’un guàrdia civil. La pensada li va costar una acusació d’un total de 14 anys sumant diversos presumptes delictes, com incitació a l’odi o provocació de tumults.

L’Audiència de Barcelona acaba d’arxivar els que en sumen 13, però encara li queda en curs judicial un any que l’hi demanen per desobediència greu a l’autoritat. Que rima amb “barbaritat”, que és com ho va definir el propi afectat. “Ara tinc clar que tot ha estat un acte de venjança contra una imatge que els va fer molt mal: la d’una persona normal amb un nas de pallasso, que és símbol universal de pau, al costat d’un agent preparat per carregar”, recorda. Per això afirma que ha estat molt important “sentir l’escalf de la gent, del poble. El veure que no estava sol. Els primers mesos estàs molt trasbalsat, i haver-ho portat en solitari hauria estat terrorífic”.

Insults i cops

Pitjor va ser per a Español, que també s’ha convertit en algú malauradament mediàtic per la pèrdua de la visió d’un ull fruit d’un dels projectils de goma que es van disparar. “El meu 1-O va durar molt poc”, ironitza. “A les 10:30 ja estava camí d’urgències. L’ús d’escopetes de bales de goma està prohibit a Catalunya, pels Mossos, des de 2014, des del cas d’Ester Quintana. Però la Guàrdia Civil va començar a disparar-les, i apuntaven de cintura cap amunt”.

Per això està convençut que va ser una intervenció premeditada: “Si el que venien a fer era requisar les urnes per impedir la votació, això ja ho havien fet. Va ser quant ja s’havien endut totes les urnes que van començar les càrregues. Tenien el camí lliure per retirar-se i marxar, però seguien carregant, insultant i disparant. A això és al que venien. No venien a retirar urnes: venien a fer mal”.

Per això, abans de començar amb el sopar groc que va seguir a la xerrada, va voler deixar clar per què eren allà, a Parets, parlant de l’1-O: “Passi el que passi a partir d’ara, mai ens podem oblidar del que va passar aquell dia”.

Edicions locals