Última festa major amb envelat a Carrencà, 35 anys després

L'equipament es retirarà quan engeguin les actuacions del nou Centre Polivalent, possiblement al desembre

Societat

El desembre podrien començar les obres del Centre Polivalent de Carrencà
El desembre podrien començar les obres del Centre Polivalent de Carrencà

La festa major de Martorelles 2018, que se celebra fins dimarts, serà la darrera en què es podrà gaudir de l'Envelat a Carrencà. Tot i això, no es retirarà l'equipament immediatament passada la festa, sinó que la tasca anirà a càrrec de l'empresa adjudicatària del Centre Polivalent de Carrencà un cop comencin les obres, que podria ser al desembre.

Martorelles ha comptat amb envelat des de fa més de mig segle. Als inicis, es muntava i es desmuntava per a la festa major a la plaça de la Sardana. Va ser als anys 80 quan es va traslladar a Carrencà, tot i que encara era desmuntable especialment per a festa major. A la següent dècada, als 90, es va decidir instal·lar permanentment i el 1998 es va signar el primer certificat d'obra de la instal·lació actual. En total, els martorellencs han gaudit de l'Envelat actual els darrers 20 anys, d'un envelat a Carrencà durant uns 35 anys, i d'un envelat al municipi durant més de 50 anys –bona part del temps de manera esporàdica per a la festa major–.

El comiat de l'equipament és resultat de la construcció del Centre Polivalent de Carrencà, un projecte que dilluns va fer un pas més al ple extraordinari, on es va tirar endavant l'aprovació inicial del projecte executiu de l'obra del Centre Polivalent de Carrencà –amb el vot a favor de tots els regidors, a excepció de la no adscrita Antònia Pedrero, que va votar en contra–, i l'aprovació de l'inici de la licitació del contracte de les obres –amb el vot a favor de tots els regidors, a excepció de la no adscrita Antònia Pedrero, que es va abstenir–.

L'obra, que tindrà un cost –amb IVA inclòs– de 2.061.594,32 €, s'estima que estigui realitzada en un termini de 18 mesos. A més, el preu s'invertirà amb recursos propis, sense haver-se d'endeutar. El centre polivalent inclourà una pista amb graderia inclosa –506,34 m2–, hotel d'entitats, bar i una plaça entre l'equipament i la masia de Carrencà. En total, un espai de 1.514,94 m² a dos nivells, dissenyat per a acollir un màxim de 990 persones, 920 de les quals seran a la pista i a la grada.

Pel que fa a les entitats, disposaran de despatxos i magatzems. Així que la intenció del consistori, com afirmava l'alcalde, Marc Candela, "és que tothom es traslladi allà". Fet això, l'Ajuntament haurà de decidir què fer amb els edificis on ara hi ha instal·lades les entitats, si vendre'ls o reutilitzar-los. La pista, per la seva banda, mantindrà l'escenari orientat on és actualment i tindrà una acústica millorada que corregirà els problemes de sonoritat de l'Envelat.

Pel que fa a la climatització, funcionarà amb un sistema híbrid amb bomba de calor, gas natural i geotèrmia, i l'electricitat anirà connectada a xarxa i amb un camp solar de 75 m2, així com amb llumeneres de baixa emissió. A més, s'instal·laran equips de domòtica per a la gestió d'espais, clima i il·luminació, i hi ha previst, per si a la llarga es pretén instal·lar-ho, l'espai per incloure un servei de biomassa.

Terminis de la construcció

Un cop fetes les aprovacions al ple, el següent pas serà fer una exposició a la ciutadania del projecte, que tindrà lloc abans d'acabar el mes de setembre. A finals d'octubre es tancarà el termini perquè les constructores presentin candidatures i l'objectiu és que durant la primera quinzena de novembre ja hi hagi una empresa adjudicatària per tal de començar les obres el més aviat possible. "Podríem valorar si les obres comencessin després de l'hivern per un tema d'activitats, però el que ara endarrerim, després ens ho trobarem. Si es complissin els 18 mesos i comencem al desembre ens garantim que només hi haurà una festa major en què aquell espai estarà empantanegat", explicava Candela.

Una inversió molt alta

L'únic vot en contra va ser de la regidora no adscrita Antònia Pedrero, tot i que va felicitar per aquest "projecte molt maco". "Represento a una part de la ciutadania que no està d'acord amb aquesta inversió. Podrien haver posat un annex en aquest projecte amb tot un seguit de fotografies de tot el patrimoni municipal que tenen i en l'estat com està actualment", afirmava. També va assegurar que "hi ha molta gent en el municipi que hagués preferit un altre tipus d'inversió" i que "amb aquest pressupost redueixen el cost de maniobra per a properes legislatures". I va cloure: "un projecte d'aquesta magnitud podrien haver-lo sotmès a la participació ciutadana".

L'alcalde va assegurar que el projecte està "ratificat per la ciutadania", ja que "diversos partits ho portaven en el seu programa electoral". Però més enllà d'això, "només fa falta saber si està ratificat anant als actes, la majoria a l'Envelat, i la majoria de ciutadans que van a aquests actes clamen al cel per la situació", responia Candela. També es va mostrar "d'acord amb què hi ha equipaments municipals que requereixen una inversió", però per aquest motiu es tira endavant el projecte, "perquè les condicions amb què s'estan fent les activitats a l'Envelat no són les adients".

Margarita Casanovas, portaveu d'Units per Martorelles, també va dir que el seu partit "potser no hauria gastat dos milions d'euros", tot i que va felicitar el projecte. I Josep M. Defaus, regidor del PDeCat martorellenc, va afirmar que es tracta d'una obra "imprescindible" i que estan "orgullosos de la participació en el projecte".

 

Edicions locals