L'Ajuntament de Martorelles arriba a un acord amb una família perquè deixi la casa on viuen, construïda en zona verda

L'edifici no compleix els mínims d'habitabilitat i el consistori pagarà el lloguer de la família fins a 30.000 euros

Societat

L'Ajuntament de Martorelles arriba a un acord amb una família perquè deixi la casa on viuen construïda en zona verda
L'Ajuntament de Martorelles arriba a un acord amb una família perquè deixi la casa on viuen construïda en zona verda

El ple de Martorelles va aprovar dilluns per unanimitat l'acord amb què ha arribat amb la família que viu a la finca número 298 situada entre el carrer del Molí i la BV-5001 (carretera de la Roca), que és de propietat municipal, i que està construïda en zona verda. L'Ajuntament preveu pagar-los un lloguer, fins a un màxim de 30.000 euros.

A la casa, que, de fet, "no compleix cap dels mínims d'habitabilitat i salubritat", segons explicava l'alcalde, Marc Candela, a dia d'avui viuen dues persones: una dona gran, amb problemes de salut i vulnerabilitat social, i el seu fill. "Atès a la situació de vulnerabilitat d'aquesta senyora, atès que l'edifici no compleix els mínims d'habitabilitat i atès que és un habitatge de propietat municipal, s'ha arribat a aquest acord amb la família", va dir l'alcalde.

Fa més d'un any que l'Ajuntament va fer una "expropiació forçosa" de la finca, ja que es tractava d'un espai qualificat de zona verda i, per tant, no és permès tenir una edificació de més del 10% del terreny, com era el cas. El consistori va indemnitzar l'antiga propietària amb 147.000 €. També va recordar que abans de portar a terme aquesta acció "ja s'hi havia començat a treballar, perquè hi ha una família que fa més de 40 anys que hi viu, que està empadronada i que no té cap titularitat de cap dret, més enllà d'un acord verbal de l'any 1975".

La família va valorar en 72.000 € la indemnització per marxar. La junta de govern local, però, disconforme amb la indemnització requerida i "sense la voluntat de la família de negociar", va aprovar que no tenien cap dret d'indemnització. Posteriorment, la família va posar un recurs a aquest acord i la decisió final ha estat "un acord de 30.000 € en lloguer, que l'Ajuntament abonarà a la família prèvia justificació pel valor del lloguer cada dos mesos, sempre en vida de la senyora gran i fins als 30.000 €". Candela va insistir que "amb l'acord d'aquest consistori en contra dels desnonaments, enteníem que havíem de procedir a fer alguna acció per no desnonar una família, tot i que no tingués cap dret sobre aquell immoble".

Es demanaran les càrregues a l'antiga propietària

Amb la decisió aprovada, l'Ajuntament reclamarà les càrregues de les comissions forçoses d'aquest acord a l'antiga propietària, ja que aquesta "deia que deixaven sense cap càrrega la finca i sense saber si vivia algú o no, quan tots sabíem que hi vivien", va assegurar Candela. Li demanaran, per tant, els 30.000 €.

Edicions locals