El topless a les piscines municipals, a debat

Martorelles aixeca la prohibició de fer topless i Mollet la manté

Societat

El topless a les piscines municipals, a debat
El topless a les piscines municipals, a debat

Baix VallèsLaura Ortiz

El debat sobre la prohibició de fer topless a les piscines municipals ha tornat a la palestra els darrers dies i ha posat en evidència la disparitat de normatives existents a les piscines del Baix Vallès. La setmana passada, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va fer públic un informe sobre la qüestió, en què considerava que la restricció sobre el topless en alguns reglaments d'aquests equipaments municipals suposen una "discriminació de gènere", ja que la prohibició només s’aplicaria en el cas de les dones.

En aquest sentit, Ribó recomana que tots els municipis revisin la seva normativa d'ús amb perspectiva de gènere i "respectant la llibertat d'expressió de les persones usuàries, amb les úniques limitacions que, previstes per la llei, tinguin per objecte la salvaguarda de l'ordre, la seguretat, la moral i la salut pública de manera justificada i proporcionada", apunta l'informe.

Els casos de les piscines municipals del Baix Vallès és divers. D'una banda, tres municipis expliciten en els reglaments dels equipaments la prohibició. És el cas de Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles i Martorelles. En el cas de Mollet, fonts municipals apunten que l'Ajuntament no es planteja fer cap canvi en la normativa que regeix a la piscina exterior de Ca n'Arimon, una resposta a la recomanació del Síndic molt diferent a la que ha donat l'Ajuntament de Martorelles, on, tot i que el reglament explicita la prohibició, aquest estiu s'hi pot fer topless. En concret, fonts de l'Ajuntament martorellenc apunten que, com que no hi ha hagut temps material per modificar la normativa, el consistori, un cop ja començada la temporada de bany, ha arribat a un acord amb l'empresa concessionària del servei de piscina, Llop Gestió, perquè permeti que les persones usuàries facin topless.

Una altra de les situacions és la d'aquells municipis on no es fa cap referència específica al topless, tot i que sí que s'estableix l'obligació de fer servir el banyador, de manera genèrica, sense diferenciar entre homes i dones. És el cas de la Llagosta, Montmeló i Montornès. En aquests casos, la gestió és diversa. A Montmeló apunten que es permet el topless, de la mateixa manera que a Montornès, on indiquen que "no s'ha donat mai el cas, però si hi hagués alguna queixa i es generés una situació de conflicte es gestionaria en el moment apel·lant a l'entesa", apunten fonts municipals.

Marc català i normes locals

Segons l'informe del Síndic, en l'àmbit de la Generalitat de Catalunya, no hi ha una regulació específica sobre la indumentària que han d'emprar les persones usuàries de piscines públiques, tot i que el Decret 95/2000, de 22 de febrer, estableix les normes sanitàries aplicables a les piscines d'ús públic. Aquest decret atorga a l'àmbit local l'autorització per establir certes restriccions d'ús i regular reglamentàriament aquest assumpte, però "ho ha de fer garantint el dret a la igualtat de gènere i, en aquest sentit, el fet d'imposar unes normes de vestimenta específiques per a les dones que suposin una restricció de la seva llibertat és un element clarament discriminatori per motius de gènere", diu el Síndic.

L’origen del debat públic sobre el topless es troba en el cas viscut a l’Ametlla del Vallès, on l’Ajuntament va decidir fer una consulta popular entre les dones per decidir si es permetia o no aquesta pràcitca, una consulta que, finalment va sortir favorable. La plataforma Mugronslliures va presentar una sèrie de queixes sobre el cas al Síndic de Greuges, que han motivat l'informe fet públic la setmana passada.

Edicions locals