Santa Maria de Martorelles es vesteix tres dies de festa major

La Gurrinada i el country pretenen reactivar l'afluència de gent de divendres

Cultura

Santa Maria de Martorelles es vesteix tres dies de festa major
Santa Maria de Martorelles es vesteix tres dies de festa major

Tornen tres dies de festa major a Santa Maria amb tota mena d'activitats. Un dels objectius de l'Ajuntament els darrers anys, segons explica el regidor de festes, David Escartín, era reactivar el divendres, "que normalment sempre havia estat el dia més fluix de la festa major". Per això, l'Ajuntament ho ha volgut contrarestar amb la Gurrinada i també amb una ballada de country (20 h) a la pista de la marisqueria La Flor. "La cursa aporta molta gent als concerts de la nit, ja que, a més dels corredors, també s'hi acostumen a quedar les parelles, els amics i les famílies en molts casos". I el country també mobilitzarà prou gent, amb una trentena de parelles ja confirmades.

A les 23 h engegarà a la plaça Joan Matons el concert jove de The Bazaga's, una banda que versiona clàssics del rock dels anys 60 fins als 90. En acabar, es farà la ja tradicional sessió de chill-out a la plaça de l'església. "Hi serà mentre que hi hagi gent", assegura Escartín, que afegeix que aquesta activitat permet reunir els veïns a passar una estona junts sense fer gaire soroll que molesti als veïns.

Durant el dia també es podrà gaudir del repic de les campanes (12 h) –primer acte de la festa major–, una guerra d'aigua a la plaça de l'Església (16.30 h), la salutació de l'alcalde i el pregó a càrrec del veí del municipi i actor Ricard Balada a la plaça Mossèn Josep Paituví (19. 30 h), i la inauguració de l'exposició de l'il·lustrador Xavi Mira al Casal Cultural (20.30 h).

Esport i aigua per festa major

La cursa nocturna La Gurrinada tornarà a ser un dels actes que engeguin divendres la festa major de Santa Maria, a més d'un dels més multitudinaris. Es preveu que hi participin més de 200 corredors –igual que en els anys anteriors– en aquest recorregut d'11 quilòmetres de muntanya, amb 330 metres de desnivell. Els trofeus que es lliuraran als guanyadors estan fets pel mestre escultor Ricard Mira amb ferralles de la indústria de Martorelles, i representen uns corredors amb aspecte porcí fets especialment per a l'ocasió. Després de la cursa hi haurà una botifarrada per als participants a la plaça de l'Ajuntament, que serà el punt de sortida (a les 22 h) i el d'arribada.

La resta d'activitats esportives de la festa major són dissabte a les 11 h. D'una banda, a la pista Daltennis tindrà lloc la final de dobles del torneig de tennis infantil. D'una altra, en una especialitat ben curiosa sorgida dels jocs rurals celebrats l'any passat, es farà la pinyolada a la plaça de l'Església. Es tracta del segon campionat d'escopida de pinyols d'oliva. Hi haurà premis per als participants que facin arribar els pinyols més lluny.

Superar la calor amb activitats d'aigua també és costum a la festa del poble. Per això tampoc no hi faltarà la festa de l'escuma a la plaça de l'Església (dissabte a les 12 h), ni la Baixada de la mort al carrer del Carme (diumenge, 11 h), que premiarà els dos participants més ràpids i les dues millors disfresses.

Espectacles per a grans i petits

La festa també inclou diversos espectacles adreçats a totes les edats. Per una banda, Galiot Teatre portarà dissabte (18 h) a la Font Sunyera una hora del conte amb titelles sobre la història del Patufet, el fill d'una família "que viu als afores d’un petit poble de muntanya anomenat Santa Maria de Martorelles". I diumenge (17 h) els més petits també gaudiran a la plaça de l'Església amb l'animació infantil del Rah-mon Roma, que portarà el seu espectacle familiar Apali!, en què pretén "donar coratge per a fer-nos alçar, caminar, trescar, cantar i ballar".

Pel que fa a la música, dissabte anirà a càrrec l'orquestra Taxman, que serà a la plaça Joan Matons de les 20 h a gairebé les 2 h, i la festa continuarà un parell d'hores més a la Flor amb els dj Mantis i Balius. La cultura popular prendrà protagonisme diumenge amb el ball de gitanes de la colla de Martorelles al poliesportiu (18.30 h) i amb el concert de cant coral a l'església amb la Societat Coral La Flor (20 h). L'incombustible cabaret, un xou musical que, com afirma Escartín, "sorprendrà els assistents", posarà la fi de festa.

Edicions locals