La Diputació enllesteix el pla director per a la restauració del Castell de Sant Miquel

El document analitza la situació actual i proposa actuacions de conservació d'aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Cultura

La Diputació enllesteix el pla director per a la restauració del Castell de Sant Miquel
La Diputació enllesteix el pla director per a la restauració del Castell de Sant Miquel | Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha lliurat als ajuntaments de Montornès i Vallromanes el Pla director per a la restauració del Castell de Sant Miquel situat dins el Parc de la Serralada Litoral entre els dos municipis vallesans. El treball, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), analitza la situació actual, l’estat de conservació i el funcionament d’aquest conjunt monumental, format per importants restes arqueològiques d’un castell medieval declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El Pla director avalua la problemàtica general identificant els dèficits i mancances des dels punts de vista estructural, constructiu, funcional i normatiu d’aquest conjunt, i planteja un programa d’usos compatible i adaptat al monument i a les necessitats i disponibilitats dels municipis. L’estudi també proposa i valora econòmicament les actuacions que es consideren necessàries per assolir la restauració completa del conjunt.

La muntanya de Sant Miquel, situada a una altitud de 436,5, està inclosa en el Parc de la Serralada Litoral, en la línia termenal que separa els municipis de Montornès del Vallès i Vallromanes. En el cim, en una extensió de 3.000 m², es conserven importants restes arqueològiques d’un castell medieval, amb una fortalesa de planta aproximadament rectangular i composa d’una torre circular, de la qual en manca el sector de llevant que té el seu origen al voltant de l’any 1000, i d’un recinte sobirà emmurallat que inclou diverses estructures posteriors disperses pel capdamunt del turó.

Al recinte jussà situat més avall es troben les restes de  la capella de Sant Miquel, de planta quadrada amb absis semicircular adossat a llevant, que possiblement fora una antiga bestorre.

Edicions locals