El Consorci del Parc de la Serralada Litoral enllesteix el nou pla especial del parc

L’objectiu és protegir la biodiversitat del parc davant l’increment d’activitats de lleure

Societat

Nou pla de protecció del parc de la Serralada Litoral
Nou pla de protecció del parc de la Serralada Litoral

Baix Vallès

El Consorci del Parc de la Serralada Litoral, que gestiona l’espai natural protegit de quinze municipis del Vallès Oriental i el Maresme –entre els quals Martorelles (62 hectàrees), Montornès (436 ha) i Santa Maria de Martorelles (308 ha)–, ha enllestit la modificació del pla especial que regula la gestió del parc i que defineix els usos més adequats per a cada zona del parc.

L’objectiu és definir les activitats compatibles amb les zones protegides o especialment sensibles del parc per preservar el medi natural i no alterar-ne la biodiversitat, una mesura necessària per l’increment d’activitats de lleure que s’hi organitzen durant l’any. Per això, el pla delimita l’espai en zones agrícoles, forestals en recuperació, forestals i d’especial protecció, així com les pistes on es poden organitzar activitats esportives i els espais d’especial interès natural, com les zones de nidificació d’aus rapinyaires.

Isabel Cabrera, directora del parc, explica que “cada vegada hi ha més activitats d’ús públic al parc que generen efectes sobre el medi”, motiu pel qual “cal anar modulant aquests usos a la tipologia de la zona”. Amb tot, Cabrera assegura que “no es planteja una major restricció que la que ja hi havia fins ara”.

La revisió del pla especial també ha servit per donar cobertura a les 2.700 hectàrees de la Conreria, Sant Mateu i Céllecs afegides ara fa cinc anys a la superfície total del parc, de manera que l’espai d’interès natural abasta actualment 7.408 hectàrees del Vallès Oriental i el Maresme.

Pel que fa als municipis baixvallesans inclosos al parc, Cabrera destaca com a “espais singulars que caldria protegir especialment” l’entorn del Castell de Sant Miquel a Montornès o l’entorn de les fonts de Santa Maria de Martorelles, que l’any passat va estrenar un nou itinerari per fer a peu amb l’objectiu de recuperar uns espais degradats i afavorir-ne la conservació.

El nou pla especial, elaborat amb la participació de veïns, entitats i ajuntaments de la zona, està pendent ara de l’aprovació per part de la Generalitat per entrar en vigor i esdevenir un programa pilot per a la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona. A partir de l’any que ve, s’espera que el pla ja sigui plenament vigent a l’hora d’establir el calendari d’activitats esportives i lúdiques al parc.

La revisió del pla especial ha coincidit amb el 25è aniversari del Parc de la Serralada Litoral. Isabel Cabrera explica que “en 25 anys ha evolucionat molt la gestió del parc; abans gairebé només es tenia cura del manteniment de camins, i amb els anys s’han definit uns límits, una normativa i una gestió, de manera que ara els espais públics estan més ordenats, es potencia el desenvolupament econòmic i es garanteix la conservació de l’entorn”.

Amb tot, Cabrera assegura que “no podem abaixar el nivell d’exigència” pel que fa a la cura del medi, i fa una crida a “tenir, entre tots, més consciència cívica per conservar l’entorn". "L’espai natural té uns valors que cal preservar, i això ho hem de fer entre tots, no perquè hi hagi una normativa”, insisteix.

 

Edicions locals