Jutges i fiscals es planten per la precarietat dels jutjats molletans

Reclamen celeritat en el trasllat a l'edifici de l'antiga Sedunión que va anunciar la Generalitat

Societat

Mobilització davant l'edifici dels actuals jutjats a Anselm Clavé
Mobilització davant l'edifici dels actuals jutjats a Anselm Clavé | l.o.

Mollet del VallèsLaura Ortiz

"L'actual edifici dels jutjats de Mollet és completament ruïnós. Cap condició és suficientment apta com per poder exercir la funció judicial correctament". Així de contundent es mostrava José M. Asencio, jutge degà de Mollet, durant la concentració que jutges, fiscals, procuradors i advocats han fet aquest dijous al migdia a les portes de l'edifici judicial de Mollet.

La petició d'uns nous jutjats a Mollet és una de les reivindicacions històriques del col·lectiu judicial que considera que "la situació és molt precària". Asencio assegura que "si aquest fos l'edifici d'una empresa privada, la Inspecció de Treball ja l'hagués tancat perquè no reuneix les condicions mínimes", opina el jutge degà.

La Generalitat, administració competent pel que fa a les instal·lacions de Justícia, anunciava al maig de l'any passat que tenia previst el trasllat dels jutjats a un edifici situat a la zona de l'antiga Sedunión. "L'aleshores conseller Mundó ens va dir que les obres per habilitar el nou edifici es començarien aquesta primavera però donades les circumstàncies polítiques això està aturat", lamentava Asencio, qui assegura estar en contacte amb el Departament de Justícia, des d'on apunten que "a hores d'ara el trasllat no es pot materialitzar".  

"si aquest fos l'edifici d'una empresa privada, la Inspecció de Treball ja l'hagués tancat perquè no reuneix les condicions mínimes"

Asencio descarta aturades reivindicatives perquè "no volem perjudicar els usuaris" però reclama celeritat en el trasllat per "treballar i donar un servei amb condicions dignes".

Deficièndies flagrants

El jutge degà ha enumerat diverses deficiències de l'edifici actual com no disposar de sala per atendre les víctimes tal i com obliga la llei de protecció de les víctimes, per exemple, en casos de violència domèstica; no hi ha sala de lletrats on els advocats puguin reunir-se amb els detinguts en període de guàrdia; manca de confort per als usuaris i treballadors amb problemes amb l'aire condicionat i el sistema de calefacció; no disposa de calabossos i això fa que els trasllats que fan els Mossos dels detinguts només puguin ser d'un amb un, amb la ralentització que comporta; seguretat precària ja que l'edifici, llogat per la Generalitat, es comparteix amb altres empreses i l'accés a les instal·lacions no compleixi les mesures de seguretat necessàries. D'altra banda, s'han registrat alguns problemes amb els ascensors. De fet, fa un parell de mesos dos jutges van patir un ensurt després que l'ascensor es despengés.

Mobilitzacions a tot l'Estat

La concentració de dijous al migdia es feia també en resposta a la crida de les associacions de jutges i fiscals i els sindicats de funcionaris CSIF i STAJ que proposaven mobilitzacions a tot l'Estat per tal de reivindicar millores laborals. Segons assenyala STAJ, el ministeri de Justícia no compleix l'acord de desembre de 2015 signat amb els sindicats per millorar les condicions de treball i destaca la manca de diàleg del govern.

Així mateix, titllen de "mentides evidents" les 50 esmenes que ha presentat el PP al Congrés dels Diputats a la Proposició de llei per a la reforma de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ), perquè se suposava que seria un tràmit urgent per a la devolució dels permisos als funcionaris de justícia.

Els jutges amenacen de fer vaga el 22 de maig si no s'atenen les reivindicacions de millora de l'administració de Justícia, entre les quals també reclamen més independència judicial i fiscal. Entre altres mesures, els fiscals demanen la derogació del sistema de terminis màxims per a la instrucció, la paralització de la justícia digital, i la independència del Ministeri Fiscal i la seva autonomia pressupostària.

Edicions locals