Hidroflot patenta un sistema per obtenir electricitat d'onades

La firma utilitzarà les onades del mar per generar electricitat. L'empresa preveu instal·lar al Cantàbric la primera plataforma flotant que produirà fins a 6 megavats.

Societat

La plataforma consisteix en una estructura metàl·lica en la qual setze boies es desplacen verticalment sobre un eix gràcies a la força de les onades. Aquest moviment es transmet a quatre generadors que proporcionen electricitat, la qual es transportaria a la costa a través d’un cable submarí. Per obtenir l’energia, cal que les onades facin entre 1, 3 i 6 metres d’alçada. En cas que fossin més altes, la plataforma té la capacitat de submergir-se automàticament a 15 metres de profunditat i, així, protegir-se dels temporals.
Segons els responsables de l’empresa, el fet que la plataforma se situï a unes dues milles de la costa farà que l’impacte visual sigui mínim. A més asseguren que, en no entrar en contacte amb el fons marí, no perjudicarà la fauna.  
Hidroflot, membre del trampolí tecnològic de La Salle, compta amb un pressupost de 10 milions d’euros per a la construcció del prototip, que té el suport del Ministeri d’Educació i Ciència i del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM).
Si el projecte és exitós, l’empresa amb seu a Martorelles pretén comercialitzar en l’àmbit internacional parcs d’explotació de l’onatge del mar formats per vuit plataformes, que podrien subministrar gairebé 50 megawatts.
El sistema patentat per Hidroflot permet, a més, dessalinitzar aigua marina mitjançant osmosi inversa i produir un altre combustible renovable: l’hidrogen.
La firma ha rebut diversos reconeixements a la seva investigació. L’empresa va ser la guanyadora en la categoria Energy de l’International Technology Forum 2007, celebrat el passat mes de novembre a Barcelona. A més, el 2003 era guardonada amb la medalla de plata en el Saló d’Invencions de Ginebra.

Edicions locals