Un martorellenc impulsa el Comitè de Defensa de la República a Mèxic

Vicenç Mas és un dels promotors del CDR que vol buscar suports al país centreamericà

Política

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han creuat l'Atlàntic. A Mèxic, integrants de la comunitat catalana han impulsat la creació del CDR Mèxic, amb l'objectiu de donar a conèixer la situació a Catalunya i promocionar-ne el debat i l'anàlisi.

Fa un mes que es va començar a activar el CDR que es presentava oficialment dissabte 25 de novembre en un acte en què es donaven a conèixer les línies de treball del comitè mexicà que passen per fer difusió del conflicte, donar a conèixer les causes profundes de la situació i obrir el diàleg i buscar vincles amb col·lectius mexicans que puguin donar-los suport.

Un dels impulsors de la iniciativa és Vicenç Mas, de Martorelles, que explica que el CDR Mèxic va sorgir de "la necessitat de fer difusió a Mèxic del que passa a Catalunya, fer arribar la realitat que la majoria de mitjans amaguen", diu Mas. "Aquests dies, per exemple, un mitjà mexicà deia que el suport a la independència a Catalunya era d'un 24%", afegeix.

En el CDR-Mèxic participen no només membres de la comunitat catalana residents al país centreamericà, sinó que també en formen part espanyols i també mexicans. "Pensem que això que està passant és un tema de drets i llibertats de persones i pobles i no comença i acaba a Catalunya per això des d'un inici hi col·labora gent d'arreu", indica aquest català resident a Mèxic fa gairebé quatre anys, qui assegura que després de la presentació oficial, el CDR ha començat a créixer: "Fins fa una setmana gairebé tothom era de Ciutat de Mèxico, però després de la presentació han començat a interessar-se i a donar-nos suport més persones d'altres punts del país com Monterrey, Aguascalientes, Cuernavaca, Puebla...", diu.

A banda de les activitats divulgatives, el CDR Mèxic s'ha posat un objectiu concret de cara a les eleccions del 21-D: donar suport a aquells residents a Mèxic que volen votar. D'una banda, el CDR assessora sobre els tràmits que s'han de fer per poder votar. De l'altra, una de les integrants del comitè viatjarà en els propers dies a Barcelona, on iniciarà una campanya d'apadrinament de vot pels que catalans que viuen a l'estranger i que, per diferents motius, no podran exercir el seu dret a vot.

Edicions locals