Alstom adjudica a la planta de Santa Perpètua el seu nou model de tramvies

La planta baixvallesana rep un primer encàrrec valorat en més de 2.000 milions d'euros

Economia

El grup ferroviari francès Alstom ha adjudicat a la planta de Santa Perpètua la fabricació del seu nou model de tramvies, un dels més moderns del mercat. Amb aquesta adjudicació, la planta d'Alstom de Santa Perpètua esdevé el centre de referència per a la fabricació d’un nou model de tramvies que s’exportaran arreu del món.

El model que es fabricarà a Santa Perpètua és el Citadis X05, el model més modern i funcional de la companyia tant per als passatgers com per als maquinistes i que disposa de més flexibilitat per adaptar-se a les xarxes urbanes de transport –pot incloure catenària o prescindir-ne o combinar les dues modalitats–.

Els dos primers encàrrecs que rebrà la planta baixvallesana seran 27 de unitats dobles per a Sydney i 23 trens individuals per a Qatar, uns projectes que suposen una inversió de 1.400 i 750 milions d’euros respectivament. A més, la seu catalana del grup participa en noves licitacions per als tramvies de Casablanca i Brussel·les, així com per als metros de Londres i Singapur.

Segons ha apuntat la companyia, l'elecció de la planta baixvallesana –que actualment treballa en mitja dotzena de projectes de material ferroviari– està relacionada amb la capacitat tècnica de les instal·lacions, on a més d’una unitat de producció hi ha una divisió d’enginyeria.

La planta d'Alstom a Santa Perpètua compta amb 695 empleats, una plantilla consolidada després que fa tres anys la planta estigués a punt de tancar pels baixos nivells de producció als quals va arribar el 2014. La filial espanyola d’Alstom va facturar l’any passat 420 milions d'euros i va guanyar-ne gairebé 25.

Preacord pel conveni col·lectiu
Els sindicats i la direcció d'Alstom van arribar a un preacord la setmana passada per desbloquejar el conveni col·lectiu de la companyia després de les nou jornades de vaga protagonitzades per la plantilla, que reclamava recuperar el poder adquisitiu perdut els últims anys i el manteniment de les condicions laborals per als propers anys.

El preacord, que ara ha de ser ratificat pel conjunt dels treballadors, prorroga les condicions de l'actual conveni i manté els drets i les condicions de la plantilla. Els sindicats també reclamen un conveni sectorial que millori les condicions de tots els treballadors del sector.
 

Edicions locals