Eines per reduir la càrrega física i emocional de les persones cuidadores

Martorelles imparteix tallers adreçats a veïns que es fan càrrec de malalts

Societat

Donar eines a les persones cuidadores d'un malalt i reconfortar-les en la seva dura tasca. Aquests són els principals objectius dels tallers que s'estan impartint a Martorelles en el marc del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua de la Diputació de Barcelona.

Una desena de persones participen al Centre de Suport a la Llar de Martorelles en aquests tallers, que van començar al setembre i que s'allargaran fins a finals d'any. La Diputació ofereix als ajuntaments aquest recurs que té com a objectiu reduir la càrrega emocional i física de les persones cuidadores que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència.

Amb l'ajuda d'un psicòleg, en aquests tallers es treballen estratègies per gestionar emocions i sentiments que poden sortir durant el procés de cura per tal de prevenir i evitar situacions d’esgotament. "Les persones cuidadores en molts moments es perden i conflueixen amb el malalt que cuiden. Els cuidadors sempre estan al servei del malalt i ells també necessiten rebre. Aquí busquem que es nodreixin", explica la Charo, psicoterapeuta als tallers que s'imparteixen a Martorelles, un espai de relació i intercanvi d’experiències, per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura.

Aquest és el quart any que l'Ajuntament de Martorelles ofereix aquest recurs de la Diputació. "L'envelliment de la nostra població ens obliga a fer polítiques actives per millorar la qualitat de vida d'aquestes persones, que, a més, es mostren molt agraïdes", indica l'alcalde de Martorelles, Marc Candela.

En aquest sentit, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó exposava que "la demanda per part dels municipis d'aquests tallers ha crescut exponencialment i en cinc anys hem passat de 22 grups a 72 amb més d'un miler de persones participants", assegura. Budó destaca la feminització en la cura dels malalts."El 90% de les persones cuidadores són dones entre 55 i 65 anys i aquesta tasca incideix en el seu futur", diu Budó, qui posa com a exemple com moltes dones han de reduir la seva jornada laboral per tenir cura dels malalts –principalment familiars– i com això impacta més tard en les pensions, un fet que "suposa una feminització de la pobresa". 

Edicions locals