Els cellers preveuen que la calor redueixi un 30% la collita de raïm

La verema de pansa blanca, que s'ha avançat tres setmanes al Baix Vallès, collirà enguany un fruit de molt bona qualitat

Economia

Santa Maria de Martorelles

La calor intensa d’aquest estiu –tant la falta de pluja com l’increment d’hores de llum per la poca nuvolositat–, després d’una primavera força seca, ha obligat a avançar la verema entre dues i tres setmanes en el cas de les produccions baixvallesanes, una tendència que ja s’ha repetit els últims anys segons han confirmat els mateixos viticultors i cellers baixvallesans.

Dilluns, de fet, començava una setmana intensa de feina per al Celler Serralada de Marina, que compta amb extensions de vinyes a Sant Fost, Martorelles i Santa Maria de Martorelles, a la zona geogràfica de la DO Alella. Joan Plans, responsable del celler, explica que la calor d’enguany ha obligat a avançar la verema, “com ha passat a tot arreu, tant en les varietats locals com internacionals”, i assegura que la previsió és que la quantitat de raïm collit –en aquest cas de la varietat pansa blanca– sigui un 30% inferior a la de l’any passat.

D’altra banda, una de les preocupacions dels viticultors, la presència de senglars que s’alimenten de raïm arran de la falta d’aigua, aquest any ha estat menor. “Enguany no hem patit tant pels senglars, ja que se n’han caçat més que altres anys i hi ha menys població”, diu Plans.       


Pel que fa a la qualitat del raïm,  la meteorologia durant el desenvolupament dels ceps ha fet que la incidència del fong míldiu– que ataca les fulles, la tija i els fruits– hagi estat baixa i la de la malura mitjana, de manera que la qualitat del raïm es pot considerar bona, sense presència de podridures. “Per sort la qualitat no es veurà afectada, perquè no hem detectat malalties”, explica Plans. 


Segons les primeres estimacions de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), al total de Catalunya es preveu una quantitat de collita similar a la del 2016, que ja va ser molt baixa. 

 

Edicions locals