Fainsa aspira a quedar-se la planta de Valeo i part de la plantilla

Valeo tanca les portes definitivament i debat ara quina de les tres ofertes en ferm assumeix la reindustrialització

Economia

Just quan es compleix la data límit que havia posat la multinacional francesa Valeo per tancar definitivament la planta de Martorelles –aquest divendres–, són tres les empreses que han arribat amb una oferta en ferm per a la reindustrialització de la planta, una de les quals és la martorellenca Fainsa.

Es tracta d’una logística, una altra d’injecció de plàstics i una altra del sector del metall dedicada a la fabricació de seients per al transport d’autobús i ferroviari. Segons han confirmat els sindicats, aquesta última correspon a Fainsa, indústria històrica de Martorelles actualment ubicada al carrer de l’Horta al centre del poble, una oferta que suposaria el trasllat de les instal·lacions actuals, asseguraria uns 50 llocs de treball i garantiria noves inversions.

 

Les altres dues candidates són una empresa dedicada a la injecció de plàstics –que assegura uns 80 treballadors i un projecte de futur–, i una altra companyia del sector logístic que mantindria a l’entorn de 90 llocs de treball i que proposa l’enderroc de la nau actual per construir-ne una altra d’adaptada a les seves necessitats al mateix lloc, temps durant el qual –aproximadament un any– els treballadors estarien a l’atur. 

 

En qualsevol cas, l’empresa que es faci càrrec de la reindustrialització comptarà amb condicions avantatjoses per adquirir la nau i ajudes a la inversió que faci en el futur –la nau, els terrenys i més d’un milió d’euros aportats per Valeo. 

 

La comissió de seguiment de la reindustrialització de la planta, formada per representants de la Generalitat, l’Ajuntament, l’agència Moa BPI, Valeo i els sindicats, decidirà en una reunió els pròxims dies quina d’aquestes tres empreses es queda amb les instal·lacions i part dels treballadors, una decisió que es prendrà en funció del pla de viabilitat presentat i dels llocs de treball que conservarà la companyia compradora. Un cop presa aquesta decisió la plantilla la ratificarà en assemblea.

 

Per a Lalo Plata, secretari comarcal de CCOO, “tot i que aquest és el millor pacte que hi ha hagut en qualsevol deslocalització a Catalunya els últims anys, el sentiment és agredolç, perquè d’una banda hem salvat la planta, però d’una altra no aconseguim mantenir tots els llocs de treball”, explica. Plata també assegura que malgrat tot “aquesta és una victòria sindical, perquè hem aconseguit que Valeo no es tanqui, que és el que ens vam proposar fa dos anys”, i en aquest sentit ha felicitat “els treballadors que han arribat fins aquí”.

 

Llocs de treball

Dels més de 250 treballadors que tenia Valeo ara fa dos anys, aproximadament uns 50 s’han prejubilat, una dotzena s’han traslladat a Saragossa, uns 50 han plegat i la resta, uns 130, són els que estan pendents del futur de la planta. Ara, amb l’adquisició de les instal·lacions, només part dels treballadors seran recol·locats a la nova companyia, mentre que la resta podran optar per continuar a Valeo –a la planta de Saragossa–, continuar un procés de recol·locació en altres empreses per part de Moa BPI o acceptar les condicions d’acomiadament pactades per Valeo el 2015. 

 

Edicions locals