L’Escola Orfeònica convida tres corals alemanyes pel 110è aniversari

L’entitat martorellenca va néixer el 1907 seguint l’exemple dels emblemàtics Cors de Clavé

Cultura

L’Escola Orfeònica és segurament una de les entitats baixvallesanes més antigues. Enguany, se celebren 110 anys des de la seva fundació, que es va produir oficialment el 1907 sota el nom primerenc de Societat Coral La Violeta. A banda de fer-ho per la seva longevitat, la coral també destaca per la seva hiperactivitat i l’afany dinamitzador, ja que manté en plena forma una agenda farcida d’actes populars, a més de les cantades, durant tot l’any.

Aquest dissabte arriba l’acte més important de tota la temporada, el concert de fi de curs, un recital que enguany comptarà amb la participació de tres corals d’Alemanya: la Sängerkranz Nassau, la Sängerbund Harmonic i la Kirchenchor. Totes tres provenen d’una zona rural de l’estat federal de Baden-Württemberg, al sud-oest del país, i tenen la peculiaritat que estan dirigides per la martorellenca Anna Valls, qui també va proposar la trobada de dissabte amb motiu d'una visita a Barcelona.

L’entitat ha preparat un dinar i una recepció oficial dels convidats abans del concert, amb una visita guiada a la masia de Carrencà inclosa. La cantada tindrà lloc a les 17.30 h a l’església Sant Joaquim i comptarà amb les actuacions de les corals d’homes, joves i mixta dels alemanys, i la dels amfitrions, que estaran dirigits per Elisenda Chuecos. Tot seguit, s’entregarà una placa commemorativa a tots els cantaires en un acte a l’Envelat.

Més que centenària
La primera vegada que es va reunir un grup de cantaires a Martorelles va ser el 1906 sota la direcció de Joan Lozano, tal i com recorda l’historiador de Santa Maria Joan Sanjuan. Llavors, n’eren només 30 persones, tots ells, homes que seguien l’estela de molts altres pobles de la rodalia barcelonina que van crear corals sota l’aixopluc de la Federació de Cors de Clavé. Aquesta institució, fundada per l’emblemàtic Anselm Clavé, va suposar l’aproximació del cant coral a la classe treballadora. Un any més tard, la coral va constituir-se com a Societat Coral La Violeta, un nom que es va canviar el 1932 per l’actual d’Escola Orfeònica. Aquest canvi, tal i com apunta Sanjuan, significava també una nova manera d’entendre l’entitat, que va passar a ser mixta i es va professionalitzar tot oferint estudis musicals. Van arribar a ser fins a 160 cantaires. La Guerra Civil va aturar-ne l’activitat, i la va deixar en stand-by fins al 1953, quan es va decidir recuperar-la, però retrocedint a la limitació per sexe fins a l’acabament de la dictadura. A partir dels anys 80, l’entitat va recuperar l’essència dels primers anys i va posar més fonament a la seva activitat amb la compra del local social al número 88 de l’avinguda Piera, lloc de trobada i assaig encara avui. Actualment, l’Escola compta amb més de 180 socis, 35 dels quals exerceixen de cantaires de la coral. I tot i que el cant coral conforma la principal raó de ser, encara li queda temps per organitzar les jornades gastronòmiques obertes a la ciutadania–com ara la sardinada, el concurs de paelles i el rom cremat– i crear un grup de teatre o organitzar una excursió.

Edicions locals