'Més enllà de no fer el que havíem promès al 100%, estem satisfets amb aquests dos anys de mandat'

Marc Candela Alcalde de Martorelles

Política

'Més enllà de no fer el què havíem promès al 100%, estem satisfets amb aquests dos anys de mandat'
'Més enllà de no fer el què havíem promès al 100%, estem satisfets amb aquests dos anys de mandat' | Aj. Martorelles

Després d'un any i mig marcat per la Covid-19, Marc Candela, fa un balanç positiu del seu mandat a l'equador de la legislatura. El batlle es mostra "satisfet" amb la gestió del seu govern i tot i admetre errors en el projecte de la Vinya, una de les obres cabdals del municipi, es compromet a depurar responsabilitats per vies legals i judicials

– Ha estat un mandat marcat per la pandèmia. Què ha estat el més complicat?
–El més difícil han estat dos punts bàsics, per una banda, com es comportava el virus i per l'altre, com podia afectar aquesta pandèmia a la nostra societat. Per abordar aquests aspectes el més complicat ha estat decidir com podíem intervenir i quines accions havíem de fer i al final ens hem guiat per les indicacions que ens ha donat el Govern de la Generalitat.  Però ha estat complicat, perquè havies de prendre decisions que no sabies exactament com les havies de prendre i com haurien d'arribar a la gent.

–Les últimes xifres no són bones. Quina és la situació a Martorelles i què creieu que des del govern local es pot fer perquè això no vagi a més?
–Estem en el pitjor moment de Martorelles pel que fa a casos positius. No són casos complicats, però sí que és veritat que tenim molt jovent positiu. És complicat, perquè el jovent està patint molt i en una època com és ara de final de cursos i d'estiu és molt complicat. Municipis petits com el nostre tenim poques eines, perquè moltes d'aquestes trobades s'acaben realitzant a cases, a piscines, fent un berenar... El meu parer és que s'han pres mesures d'obertura massa lleugerament que han abocat cap aquí.

–De quina manera us ha condicionat la pandèmia el vostre projecte de govern?
–El nostre lema de campanya era Martorelles, un poble viu i al cap de mig any va esclatar una pandèmia que ens va recollir a tots a casa. El nostre lema era aquest, perquè volíem fer moltes activitats de caràcter cultural i social perquè la població de Martorelles participés, sortís al carrer i gaudís de les coses bones que té viure en un poble i compartir amb els teus veïns i veïnes, i això és el que més ens ha afectat. És cert que tenim un equip molt encarat en això i no ho hem deixat de fer durant la pandèmia, però no hem pogut fer les activitats que teníem plantejades al Safareig  o arreu del municipi com ens hagués agradat, amb tota la població que ens hagués agradat i totes les vegades que ens hagués agradat.

–I en l'execució dels projectes?
–A nivell d'execució de projectes o d'activitats d'obra, el fet de treballar a distància, ha fet que tot s'endarrereixi o costi més d'executar i això ha fet que a l’hora de resoldre-ho, alguns projectes s'hagin allargat en el temps. Però ara ja estem tornant a la normalitat i algunes coses ja s'estan agilitzant.

–Heu complert dos anys de mandat. Quina valoració en fas ara que esteu a l'equador de la legislatura?
La valoració és complicada. Crec que principalment el que hem de valorar és la gestió de la pandèmia. Hem pogut ajudar econòmicament a la gent, no només amb els ajuts directes que hem ofert, sinó també amb els recursos de caire social que la ciutadania necessitava. Hem donat els recursos que les escoles necessitaven per atendre els infants, els grups de criança per les mares i els pares i també l'atenció a la gent gran. El mercat municipal no ha deixat de funcionar i no ha tancat cap comerç ni empresa per la pandèmia. En aquest sentit estem molt satisfets. Vam fer una línia d'ajuts i crec que ho vam aconseguir. Més enllà de què no estem fent allò que havíem promès a les eleccions al 100%, perquè la pandèmia no ens ho ha permès, estem satisfets d'aquests dos anys.

–Fa un parell de setmanes s'aprovava en el ple la modificació del projecte de la Vinya, que us permetrà desencallar-lo, després de gairebé dos anys aturat. Què significa tirar endavant aquesta obra?
–Per nosaltres és molt important, perquè l'equipament és molt important pel municipi. L'espai l'ocupava antigament l'envelat que cobria la necessitat social, cultural i lúdica del municipi i que per tant, mentre estem d'obres tenim una carència important d'espais. Això, per un cantó, l'altre és  que és un edifici que està en un espai molt estimat pel municipi, que és Carrencà i que té un impacte important en el pressupost municipal i per tant, és important que puguem desencallar-lo i tornar a engegar les obres tan aviat com sigui possible. Paral·lelament, estem analitzant què ha passat, prenent les mesures correctores i buscant la responsabilitat en el fet que s'hagi hagut d'aturar i que hi hagi un increment de cost.

–En aquest sentit, durant el ple, mencionaves una pregunta que us havia fet un veí, de per què aquestes obres importants pel municipi acaben sempre encallant-se...
–Aquí, hi ha dos errors, ja els vaig explicar en el ple. Hi ha un error des de l'inici, que és decidir fer un concurs de projectes i no adjudicar a algú amb mèrits el projecte. Això ens acaba portant al fet que guanya el concurs un equip redactor que diu que el projecte val 2 milions d'euros, quan en realitat el que valia eren dos milions i mig. A banda, des de l'Ajuntament tenim els serveis tècnics que tenim i l'anàlisi del projecte s'analitza, però no en profunditat i al mil·límetre. Hi ha molts ajuntaments que el que fa en aquests casos és fer-ho analitzar per un despatx extern i nosaltres en primera instància no ho vam fer, després més endavant sí, per poder-ho resoldre, però la mentida aquesta es va continuar arrossegant i fins que no va estar avançada l'obra no es va començar a detectar que hi havia errors en el projecte, que hi havia coses que no estaven bé de mides ni ben calculades en el pressupost.

–I com es va posar fil a l'agulla a això?
Tot això s'ha solucionat amb modificacions al projecte i buscant professionals externs que ens assessoressin per la via legal i per la via constructiva al mil·límetre. Ara tornem a engegar i paral·lelament, el que sí que farem, és mirar quina responsabilitat tenen els arquitectes redactors sobre el fet que no van presentar la proposta com l'havien de presentar. Això ha portat uns danys i perjudicis al nostre municipi i intentarem recuperar aquest increment de cost i aquests perjudicis per vies legals i judicials, si cal.

–Quan està previst reactivar les obres?
–Som a principis d'estiu, si tot anés bé, de cara a la tardor haurien de començar les obres.

–Si tot va com ha d'anar, quan està previst que pugui estar acabada l'obra?
–Queda al voltant de mig any d'execució, si els tempos van com han d'anar, l'obra hauria d'estar acabada, en un any, entre la primavera i l'estiu de l'any que ve.

–A banda de la Vinya, el passat mes de maig s'aprovava el procés per redactar el nou POUM. Quin projecte voleu per Martorelles, tenint en compte que us regiu per un de fa més de 30 anys?
–El govern actual defensa un model urbanístic on volem continuar sent un poble, i per tant, defensem un creixement sostingut. Un dels principals problemes que hem tingut amb el POUM ha estat que no s'han acabat d'executar certs sectors que haguessin sigut necessaris, perquè com ens ha passat en els darrers 20 anys, molt jovent del nostre municipi ha hagut de buscar habitatge fora i això és una cosa que no ens podem permetre. Amb aquest nou POUM volem generar més habitatge de forma moderada i permetre una regeneració de l'habitatge actual. Alhora valorem el nostre entorn verd i buscarem la consonància entre els dos espais, però sobretot amb una idea clara de continuar sent un poble viu i no un poble dormitori.

–Quan està previst que el projecte pugui estar acabat?
Un POUM és un procés llarg, preveiem tenir-lo acabat al voltant d'entre dos i tres anys.

–A banda d'aquest POUM, quins projectes voleu deixar enllestits o si més no començats durant el mandat?
Començats, la reforma del barri antic, la passera del carrer comerç a l'entorn de Les Pruneres, que tot l'eix de l'avinguda Piera a Anselm Clavé sigui accessible, i alguns carrers perpendiculars, com el carrer Indústria. Aquest carrer uneix l'avinguda Piera amb el barri de Can Sunyer i trobem que aquest eix és molt important. També l'accessibilitat entre el nucli urbà i la zona industrial, fent que els passos de la rotonda de Can Puig i la zona de Carrencà siguin passos segurs. A nivell educatiu, continuar la reforma a les escoles perquè hi hagi més matriculació i finalment, voldríem tenir lligats els terrenys del futur pavelló, així com la redacció del seu projecte.

–Com està aquest projecte del nou pavelló?
El projecte està aturat, perquè els terrenys encara no els tenim, estem acabant de negociar amb la propietat actual com aquests terrenys passen a ser municipals.

–I pel que fa a la reforma de l'Ajuntament?
La idea era reformar l'Ajuntament, però la pandèmia ha paralitzat aquest projecte, és l'únic que ha paralitzat. Per terminis i per disponibilitat pressupostària creiem que és més necessària la reforma del barri antic. Fent una anàlisi de com evoluciona el món del treball creiem que hem de repensar com redimensionar el nostre ajuntament. Hem de valorar com s'ha de fer aquesta reforma, tenint en compte que els espais de treball han canviat. Creiem que potser el projecte pot ser més reduït i diferent, sobretot en els espais de treball com s'havien plantejat abans de la pandèmia. Mentre analitzem això, el projecte quedarà aturat.

–Fa un any vau engegar el servei d'ocupació mancomunat de la Serradora. Com està funcionant?
A nivell de xifres d'ocupació, les dades són bones a Martorelles, tornem a estar amb índex d'abans de la pandèmia i en aquest sentit estem satisfets. Veurem com es comporten les dades d'atur en els pròxims mesos, després de la contractació temporal de l'estiu que fa que les dades siguin força bones, potser les millors dels darrers anys. Així mateix, el projecte de la Serradora és un projecte que ens creiem, que està funcionant bé, però que podria funcionar millor i ara amb els altres municipis que conformen el projecte (Sant Fost i Santa Maria) estem repensant com millorar el servei que tenim que creiem que és bo, però que ha d'oferir més recursos a les persones que cerquen feina.

–Quines millores són aquestes?
És un tema de gestió interna, de tenir el personal adient i de coordinació interna. Hi ha algunes àrees de treball a les que no estem acabant d'arribar i volem repensar la gestió per donar formació no només a les antigues escoles de Martorelles, sinó també al Safareig.

–Com es presenta la festa major?
Amb aquest augment de casos estem analitzant com quedarà, però la idea és fer una festa major, pel que té a veure amb el nombre d'activitats, igual que una festa major normal, però hi ha altres aspectes de la festa com poden ser els xiringuitos i la fira que estem pendents de com evolucioni la pandèmia. La intenció inicial és que hi fossin, acotant els espais potser, però això anirà en funció de com evolucioni la pandèmia els dies abans de la festa.

–Quina valoració en fas de l'oposició que estàs tenint?
En general, una valoració d'una oposició responsable, que ha entès la dificultat de la pandèmia i de la situació que ens ha tocat viure, també amb el tema de la Vinya.

–Encara queden dos anys, però et planteges tornar a presentar-te a les pròximes eleccions?
Encara queda temps i poden passar moltes coses, però jo sempre he dit que un alcalde ho ha de ser 10 o 12 anys i la meva intenció seria tornar-me a presentar amb tot l'equip o amb part de l'equip.

–Part de l'equip?
L'any 2019 ja vam incorporar bastant gent jove i segurament a aquesta gent li donarem més protagonisme i algunes persones que n'han tingut més en els darrers anys, ja siguin regidors o no, potser passaran el relleu a algú. Però això ho acabarem d'anar parlant aquests dos anys que falten. El més important no és la candidatura, sinó continuar treballant pel bé del municipi i governar com la ciutadania ho requereix.

Edicions locals