“Les grans decisions s'han de prendre per votació popular"

Rodolf Casas Candidat de Fem Santa Maria

Política, Entrevistes 26-M

“Les grans decisions s'han de prendre per votació popular"
“Les grans decisions s'han de prendre per votació popular"

És un amant de les maquetes de cotxes i avions, tot i que les fa quan la seva feina de cap d’informàtic li permet. Té 47 anys i lidera una candidatura a unes eleccions municipals per primer cop. Sense cap experiència política va ser escollit com a cap de llista d’una formació veïnal i assembleària que aglutina diverses sensibilitats polítiques. Fem Santa Maria va néixer com a plataforma, amb reunions veïnals al carrer, i ara ja és un partit polític, en el qual Rodolf Casas és un dels membres més actius i amb què es vol ampliar la participació dels veïns en la vida municipal. També és soci i vocal de la Societat Coral la Fló.

Fem Santa Maria en el seu origen va ser una plataforma veïnal, que ha esdevingut una formació política amb l’objectiu de governar el municipi. Tot i que manté un acord amb Junts per Catalunya pels seus drets electorals, Fem Santa Maria és totalment independent. “Em presento perquè em va tocar. Vaig ajudar a organitzar la plataforma veïnal i alhora de fer el pas polític per muntar una llista vaig ser la persona més votada, perquè tots els membres de la plataforma érem candidats”, recorda Rodolf Casas, que es mostra orgullós de com va sorgir aquest partit nou i independent: “Tenim un acord amb Junts per Catalunya perquè ens cedeixen els seus drets electorals però no estem vinculats ideològicament amb ells, hi ha persones de diferents sensibilitats”. De fet, la segona persona més votada –i per tant número 2 de la llista– va ser Oriol Vallbona, regidor del PDeCAT fins ara.

Fem Santa Maria va sorgir de la iniciativa d'un grup de veïns i veïnes per un descontentament general amb la gestió municipal. “No estem en desacord amb tot el que s’ha fet però sí que són coses puntuals que no ens acaben de fer el pes. A partir d'aquí hem recollit diferents sensibilitats del que va dient la gent”, apunta Casas perquè l’objectiu del partit, sobretot, “és donar més participació als veïns en el dia a dia de l’Ajuntament”. “Volem un canvi, cal regenerar idees a l’Ajuntament. Des de fa set o vuit anys són les mateixes persones i això no pot ser”, considera Casas, que vol liderar aquest canvi.

Un pilar bàsic del programa electoral és la transparència i la comunicació. “Per què no puc mirar anònimament què passa al meu Ajuntament? Perquè he de donar el meu nom? Volem que això canviï, volem que tota la informació municipal estigui a l’abast de tothom. Hauríem de poder consultar els números de l’Ajuntament amb total transparència”, assenyala l’alcaldable.

Per tal de fer una administració local amb més participació, Fem Santa Maria vol impulsar un Reglament Orgànic Municipal (ROM) a les sessions plenàries per donar veu a la ciutadania. “Volem que les grans decisions del poble es prenguin amb votació popular”, remarca Casas. Per aquest motiu, també es proposa la creació d’una gran comissió de festes, amb subcomissions, segons la festivitat municipal, en què puguin participar totes les entitats del poble. "No ens deixarem ningú, com per exemple els partits polítics, però tothom hauria de tenir el dret de dir sempre la seva i consensuar”, diu.

Altres aspectes que el partit independent vol tirar endavant són la potenciació de la borsa de treball per generar més ocupació o més partides econòmiques per a serveis socials, en especial, en aspectes escolars.

Edicions locals