"La millora en els protocols pot convertir el Bitcoin en la nova targeta de dèbit"
CRIPTOMONEDES / Entrevista a José Antonio Bravo, responsable de fiscalitat de criptoactius de la consultora Àgora
José Antonio Bravo Mateu és un dels tres màxims experts en l'àmbit de les critpmonedes, criptodivises i criptoactius a l'Estat. Llicenciat en Ciències Empresarials per la Universitat de València, té un Màster en Comptabilitat i Finances per la UOC i un Màster en Tributació i Assessoria Fiscal per UDIMA, És expert en Direcció i Gestió de la Informació i les seves Tecnologies per UAH. Ha treballat com a Director de Comptabilitat durant 18 anys a diverses empreses de la Comunitat Valenciana. Des de 2013 treballa com a assessor tributari i comptable sota la marca Negotians, i al novembre de 2021 es va incorporar a la consultora granollerina Àgora com a responsable de fiscalitat de criptoactius, sota la marca específica de Fiscalcrypto. Amb ell conversem.
–Com podem definir les criptomonedes i derivats?
–Jo les definiria com a actius digitals que es poden utilitzar com a mitjans de pagament peer-to-peer [entre iguals]. No és només una tecnologia, si no l'aplicació de diverses tecnologies basades al seu temps en tecnologies anteriors.
–Quina és la seva gènesi?
–Les criptomonedes apareixen amb la creació del Bitcoin, un programari d'open source [codi obert] que permet crear-ne la resta, al cap i a la fi variacions d'una tecnologia primigènia. El 31 d'octubre de 2008 va aparèixer un primer article científic que en feia referència, però encara ningú emetia bitcoins. Al gener de 2009 sí comença a funcionar i al maig de 2010 es produeix el primer pagament, indirecte, amb bitcoins.
–I aquí va començar tot...
–A partir d'aquí tot esclata i apareixen noves criptomonedes producte de la variació de parts del protocol inicial, amb emissió indefinida o variable, més unitats per millorar el Bitcoin. Però, fins al moment, tots els intents de millora no han cristal·litzat. Cap altra criptomoneda ha superat el Bitcoin. Moltes desapareixeran perquè no trobaran una utilitat real.
–Quan en va sentir a parlar per primera vegada?
–La primera vegada que vaig escoltar el terme bitcoin, va ser a principis de 2013, uns mesos abans de començar la meva activitat com a assessor fiscal independent. Sempre m'ha interessat el software lliure, i un dia vaig veure un article que parlava del Bitcoin com un diner programable, que es podia fer servir a Internet sense la intervenció de tercers de confiança. Com a economista, em va cridar l'atenció i vaig començar a llegir tot el que m'arribava a les mans. Vaig interessar-me en la vessant tributària i vaig aprofundir cada vegada més en aquesta temàtica, fins a dia d'avui.
"La criptomoneda pot tenir usos especulatius com qualsevol altra moneda. Està pensada per transmetre valor, no per fer-se ric"
–Passada una dècada, podem afirmar que la criptomoneda ha vingut per a quedar-se?
–Bé, encara no podem dir que sigui un èxit. Hi ha països que l'economia més informal treballa amb bitcoins, és el cas de Nigèria. També n'hi ha que aprofiten la descentralització que proporcionen com a instrument contra la censura, per evitar bloquejos, com en el cas de Rússia, o com a valor resguard contra la inflació.
–Hi ha països fins i tot que hi aposten amb la creació de granges...
–Països com Bielorússia i Geòrgia han creat zones econòmiques de miners, és a dir xarxes d'ordinadors que competeixen per endevinar un nombre d'operacions complexes. Quan l'encerten reben una recompensa que queda en el llibre de registre, per assegurar que no es pugui revertir. És una forma de creació de Bitcoin, limitada a 21 milions d'unitats fins a l'any 2140.
–Quines novetats tindrà la criptomoneda a curt termini?
–Els canvis en la segona capa agregada a la cadena de blocs de Bitcoin permeten transaccions més ràpides. Per protocol aquestes transaccions es fan cada 10 minuts, en blocs d'un megabyte. Ara, la capa Lightining Network crea contractes entre usuaris o nodes per a petites quantitats (com les targetes de dèbit), fora de la xarxa de blockchain. Un informe de Morgan Stanley indicava que aquesta segona capa és més pràctica i té un cost menor que les targetes de dèbit, i a la llarga les pot substituir: criptomonedes basades en l'euro o el dòlar per a petits pagaments.
"No podem dir encara que sigui un èxit, però cap criptomoneda ha superat el Bitcoin, tots els intents de millora no han cristal·litzat"
–L'ús de la criptomoneda, doncs, es generalitzarà a l'economia diària?
–L'ús final el desconeixem. La telefonia mòbil va néixer amb finalitats militars. Veurem quina és l'evolució. El Bitcoin té usos especulatius com qualsevol moneda de mercat i, de fet, té més difícil fer determinats moviments perquè tot queda registrat. Hi poden haver usos especulatius, és clar, però la criptomoneda no està pensada per fer-se ric, sinó per transmetre el valor.
–Recomana invertir-hi?
–Recomano que la gent n'inverteixi quan l'entengui. És una inversió com a resguard de valor, com abans ho eren els bons de l'Estat. És un actiu amb moltes oportunitats, sempre és alcista a llarg termini. Per invertir un 1-5% del teu capital.
NEIX FISCALCRYPTOFiscalcrypto és la denominació que té la nova àrea especialitzada en fiscalitat de criptoactius d'Àgora, i de la qual n'és màxim responsable José Antonio Bravo, Fiscalcrypto va néixer fa mig any i disposa d'una web específica
(www.fiscalcrypto.io), que de forma senzilla i intuïtiva permet fer reserves en criptomoneda i sol·licitar serveis com el de seguiment d'inversions, entre d'altres. "Per a mi, la integració a Àgora ha estat positiva, perquè em permet donar serveis especialitzats de tributació de criptoactius a més clients, i millorar els serveis que ofereixo als meus clients. Aquesta especialització és fonamental en una matèria que evoluciona a gran rapidesa com són les criptomonedes, i És un win-win tant per Àgora com per mi personalment", destaca Bravo. "Àgora és una empresa en creixement, que integra cada vegada més serveis, i aporta molt valor a un grup cada vegada més nombrós de clients. No tinc cap dubte de que Àgora pot oferir solucions a les demandes que tant particulars com empreses necessiten d’una assessoria integral", afirma José Antonio Bravo.
ÀGORA
C/ Josep Umbert i Ventura, 129 · GRANOLLERS
www.fiscalcrypto.io · 93 870 64 08